kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kísérlet az élet visszafoglalására
Hol volt, hol nem volt

...volt egyszer egy átlagos angol kisváros. A kisvárostól egy órányi biciklitúrára pedig egy dombtető, ahol egy átlagos angol család él. A családfő, Richard naponta 14 mérföldet kerekezik a dimbes-dombos vidéken otthona és munkahelye, a biogazdaság között. Richard 72 éves, és imád biciklizni. Útközben forrásvizet iszik és egy cseppet sem hiányzik az életéből az autó.
Hogy tud mégis kimozdulni családjával otthonról? – kérdezhetjük, hiszen Angliában vidéken szinte alig van tömegközlekedés. A válasz: kerékpárral. Évekig kétüléses biciklit használtak, amit egy háromülésesre cseréltek le, majd kibővítették egy negyedik üléssel! Nagy örömük telik a kerékpározásban, mivel a környékükön egyáltalán nem hallani motorzúgást. 200 méterre tőlük van ugyan egy kis út, de a forgalom zaja nem hallatszik el hozzájuk. „Imádom a hazafelé vezető 3-4 mérföldes kaptatót!” – mondja a családfő. Igazi kihívás hazajutni 1000 láb (körülbelül 300 méter) magasba!
A tandem kerékpárt talán először akkor használtam, amikor meg szerettem volna tölteni kulacsaimat forrásvízzel – mondja Richard. Az emberek azt hitték, megőrültem, de annyira vágytam rá, hogy a szupermarketekben kapható palackos víz helyett friss forrásvizet ihassak! Azóta az egész család forrásvizet iszik, mert a családfő a háztól egy mérföldnyire talált egy forrást.
Ha feltétlenül szükséges, meg kell kérnünk egy autóval rendelkező ismerőst – mondja Richard rangidős, 21 éves fia. Ötven liter forrásvizet például nem lehet a dombra kerékpárral felhozni. Így amikor a húgom és a szomszédos gyerekek színjátszó körbe mennek, akkor egyúttal a vízhordást is elintézzük. Megpróbáljuk a lehető legtöbbet belesűríteni abba az egy útba.
A család az alapélelmiszereket nagy mennyiségben két havonta veszi meg, és házhoz szállíttatja őket. A biozöldséget a környékről szerzik be, az ezeken kívül szükséges néhány holmit pedig a közeli kisvárosból.
A család három várostól egyenlő távolságra, körülbelül egy órai bicikliútra lakik. Kerékpárral kicsit hosszabb az út, mint busszal. A busz kétszáz méterrel a házuk alatt halad.
Mindenkit meglep, hogy naponta 7 mérföldet kerekezek a farmra. Richard szerint a kerékpározás egyik legnagyobb előnye, hogy frissen tart, és ráadásul mindig találkozhat ismerősökkel az úton. „A helyi gazdákkal beszélgetve ismertem meg a környéken mindenkit, és úgy érzem, ez az egyik oka, amiért e vidékhez tartozónak érzem magam” .
Forrás: Car BustersJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.