kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Díj Verespatak megmentéséért

A verespataki Stephanie Danielle Roth kapta 2005-ben a Goldman Környezetvédelmi Díjat.
A The Ecologist londoni kiadású környezetvédelmi folyóirat riportere és főszerkesztője először 2002-ben lépett színre egy nemzetközi kezdeményezésben, amikor a segesvári „Dracula Park” megvalósítása ellen folytatott harc hajtómotorja lett. Ezután részt vett a verespataki bányaterv megvalósítása elleni tiltakozásokban. A kampány hatékonysága érdekében Verespatakra költözött. Stephanie Roth a helyi lakosság mozgósítása mellett koalíciót hozott létre a civil szervezetek, régészek, egyetemi tanárok és egyházi vezetők között, és együtt küzdöttek a bánya megvalósítása ellen.
Roth kampányának következményeként 2002-ben a Világbank visszavonta a bánya megvalósításához nyújtott támogatását, és írásos állásfoglalásában először nyilvánította ki nemtetszését és aggodalmait a súlyos társadalmi és környezetvédelmi gondokat illetően.
2000-ben a román kormány engedélyt adott a kanadai illetőségű Gabriel Resources vállalatnak, hogy kezdje meg az előkészületeket egy verespataki arany- és ezüstbánya létrehozására. A cégnek egyébként semmilyen tapasztalata nem volt a bányászatot illetően. Az eredeti tervek szerint 2000 embert szándékoztak erőszakkal elköltöztetni, 900 házat és 10 templomot lerombolni.
Az arany és ezüst kivonását az ércből ciános vegyülettel tervezik megoldani. A vegyi és egyéb hulladékok számára ülepítő tározó létrehozására lenne szükség, amit egy 185 méter magas gát határolna. Az ülepítő teljesen ellepne egy szomszédos falut, és 600 hektáron terülne el, amibe a nehézfémeket is tartalmazó bányahulladékok kerülnének. Ennek következményeként az Aranyos-patak – ami a környék legfontosabb vízforrása – egy nagyon komoly vízszennyezési veszélynek lenne kitéve. Ez pedig megközelítőleg 100 ezer embert érintene.
Az Európai Parlament 2003 októberében és 2004 decemberében vizsgálatot folytatott az ügyben. A helyszínelés következtében kiderült, hogy uniós szabályokat sért a bánya megépítése. Az Unió ezért a csatlakozási követelmények mellett azt is figyelembe fogja venni, hogy a román állam hogyan viszonyul a verespataki tervhez.
A bányaterv mindezek ellenére valóság maradt, és jelenleg is folyik egy hatástanulmány elkészítése.
Forrás: A http://www.rosiamontana.org alapján összeállította a Zöld Erdély Egyesület]JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.