kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Környezetvédelem a BKV Rt.-nél

A BKV Rt. környezetvédelmi stratégiai célja a környezet számára a lehető legkisebb terhelést okozó és a természeti erőforrásokat takarékosan felhasználó versenyképes közösségi közlekedés megvalósítása minőségi környezetvédelmi tevékenységgel.
Ma Budapesten a közösségi közlekedés bonyolítja le az utazások közel 60 százalékát, míg 40 százalékát a személygépkocsi forgalom, illetve egyéb közlekedés teszi ki. Ugyanakkor a közlekedési eredetű légszennyezés 60 százalékáért felelősek a személyautók, 34 százalékáért a teherautók és csupán 6 százalékát adja a közösségi közlekedés. A BKV Rt. a főváros közlekedésében meghatározó szerepet tölt be hozzájárulva ahhoz, hogy a főváros környezetminősége elfogadható vagy annál is jobb jobb legyen.
A BKV Rt. az utóbbi években számos kedvező környezeti hatású járműbeszerzést, korszerűsítést, valamint pályafelújítást, -építést valósított meg.

Környezetbarát autóbusz motorok számának alakulása a BKV Rt.-nél
2002–2003 között EURO-2 motor beépítéssel felújítottunk 80 darab IK 405 típusú autóbuszt. Az elmúlt évben megkezdett beszerzéssel eddig összesen 100 darab EURO-3 motorral rendelkező VOLVO 7700A típusú autóbusszal korszerűsödött járműparkunk. Ezek a környezetkímélő autóbuszok 53,3 százalékkal kevesebb szén-monoxidot, 40 százalékkal kevesebb szénhidrogént, 37,5 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot és 72,2 százalékkal kevesebb kormot bocsátanak ki az EURO-1 motorokhoz képest. Ma a BKV Rt. autóbusz állományának 86 százaléka környezetkímélő „zöld”, EURO-1, EURO-2, EURO-3 motorral üzemel. A motorkorszerűsítések és járműbeszerzések eredményeként autóbuszainkból a levegőbe kibocsátott káros anyag mennyisége az elmúlt 15 évben jelentősen, mintegy felére csökkent.
A főváros környezetbarát közösségi közlekedésének szempontjából nagy jelentőségük van a legtisztább üzemű villamos meghajtású járműveknek.
2003–2004 között 80 Tátra villamos környezetbarát korszerűsítése révén 30 százalékos energia-megtakarítást és 4–5 dB zajterhelés csökkenést értünk el. 2002-től az elavult ZIU-k közül 21 db kiváltása történt meg alacsonypadlós környezetbarát trolibuszokkal, melyek zajterhelése 5–6 dB-lel alacsonyabb és üzemeltetésük 50 százalékos energia-megtakarítással jár.

A 2002–2003-ban 30 metrójármű felújítása során szerelvényenként 3 tonna környezetre is ártalmas azbesztlemez került eltávolításra, melyet környezetbarát anyagokkal váltottunk ki.
Az elmúlt 10 évben összesen 54 kilométer hosszan végeztünk környezetkímélő villamospálya-építést, -felújítást, melynek eredményeként a zajkibocsátás átlagosan 10 dB-lel, a zajterhelés 3–7 dB-lel csökkent.
A BKV Rt. a telephelyi kiszolgáló, karbantartó tevékenysége során az egyre szigorodó környezetvédelmi jogszabályok maradéktalan betartására, a környezetkárosodás megelőzésére törekszik. Környezetvédelmi üzemigazgatósági és telephelyi megbízotti hálózatot alakítottunk ki és működtetünk. A környezet védelmét szolgáló megelőző fejlesztési intézkedéseket és a hatósági kötelezettségeinkből eredő feladatokat tartalmazó hosszú távú környezetvédelmi ütemtervünk alapján, éves környezetvédelmi tervek szerint végezzük tevékenységünket.
Fontosabb környezetvédelmi programjaink:
  • A felszín alatti víz és földtani közeg védelme érdekében monitoring kutak telepítése, üzemanyag és fagyálló folyadék ellátó rendszerek korszerűsítése, ütemezett kármentesítés
  • Járműmosó és szennyvízkezelő telepítés, korszerűsítés
  • A veszélyes hulladék számára üzemi gyűjtők kialakítása, korszerűsítése
  • Kazán korszerűsítések
A felszín alatti vizek és a talaj minőségének védelme érdekében az elmúlt években végrehajtott fejlesztések közül kiemelkedő feladat volt hat telephely föld alatti tároló rendszerének korszerűsítése. Ez magában foglalja az üzemanyag és a fagyálló folyadék ellátó rendszerek szabványos kialakítását, illetve átalakítását. A felszín alatti vizek minőségének folyamatos ellenőrzésére öt telephelyen alakítottunk ki monitoring kutakat. A mintavételt évente több alkalommal elvégeztetjük. A múltból eredő kármentesítési kötelezettségeinket ütemezetten hajtjuk végre, ennek során két telephelyen már befejeződött a talajtisztítás, jelenleg egy telephelyünkön talajvíz tisztítást végzünk. A felszíni vizek minőségének védelmét szolgálja az 1991-ben indított járműmosó és szennyvízkezelő programunk is, mely eddig 12 telephelyünket érintette.
A program keretében korszerű jármű-, fődarab- és alkatrészmosókat, valamint mosóvágányokat építettünk ki, új szennyvízkezelő berendezéseket helyeztünk üzembe, továbbá közcsatornába való bekötést valósítottunk meg. A járműmosók és szennyvíztisztítók felújítását is ütemezetten végeztük. Gondoskodtunk a csapadékvizek megfelelő tisztításáról is, akár élővízbe, akár közcsatornába történik a későbbi bevezetés.
A veszélyes hulladék gyűjtő programunk keretében az elmúlt tíz évben összesen 12 telephelyen került sor új üzemi gyűjtő megépítésére vagy korszerűsítésére. A szakszerű hulladékgazdálkodás eredményeképpen a társaságunknál keletkezett veszélyes hulladékok mennyisége az elmúlt években közel felére csökkent.
A nem veszélyes hulladékok esetében a szelektív gyűjtés mellett törekszünk arra, hogy a keletkező hulladékok minél nagyobb része hasznosuljon.

BKV Rt.-nél keletkezett veszélyes hulladékok
A levegőtisztaság-védelem területén telephelyi célkitűzéseinket az egyre szigorodó emissziós előírások határozzák meg. A legtöbb bejelentett légszennyező pontforrás a hő- és melegvíz termelési technológiához tartozik. A légszennyezés csökkentés érdekében jelenleg három telephelyünkön hajtunk végre fűtésrekonstrukciót EU-s pályázati forrás igénybevételével, melynek során új, korszerű, energiatakarékos berendezéseket állítunk üzembe.
A BKV Rt. a környezetvédelemért mindig felelősséget érzett, az elmúlt 6 évben mintegy 2,6 milliárd forintot fordított környezetvédelemre és ebben még nem szerepelnek a korszerűbb járműbeszerzések. (x)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.