kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tőlünk kérdezték

Megújuló energiák a háztartásban
Egy Győr melletti településen élő hölgy szeretné függetleníteni háztartása áramellátását, ezért egy kisebb szélkereket kíván felállítani a kertjében. Két kérdéssel fordult hozzánk. Hol szerezhet be ilyen alkalmatosságot, és milyen feltételekkel tudja a hálózatra betáplálni a felesleges áramot?
Eddig 100 kW felett volt csak köteles átvenni a helyi áramszolgáltató a háztartásoktól a megújuló energiából termelt áramot, de ez a korlátozás megszűnik, ha elfogadják az új energiatörvényt. Ugyanakkor az áramszolgáltató támaszthat bizonyos műszaki feltételeket, amelyek teljesítése gondokat okozhat. Mindazonáltal minden esetben célszerű a helyi szolgáltatóval egyeztetni, mert például az ELMÜ és az ÉMÁSZ területén fontos változások történtek a kis teljesítményű, hálózatra kapcsolt rendszerek által termelt és el nem fogyasztott áram átvételében (ld. http://www.klnsys.hu/index1hu_elemei/elmu.htm).
Kis rendszerek esetében nem kell modem, nem kell völgy-csúcs mérés, elegendő egy sima ad-vesz mérős villanyóra, amit a szolgáltató ad. Ára körülbelül 20-30 ezer forint.
Értesüléseink szerint az építéskor nem kell védőtávolságot tartani. A legfeljebb 6 méteres építményen elhelyezett 3 méter magas szélkerék felállításához nem kell építési engedély, de az ennél nagyobbakhoz szükséges.
A beszerzésre vonatkozóan tanácsadóink a következő honlapok megtekintését javasolják a hölgynek:
Felhívjuk a figyelmet, hogy sok esetben nem érdemes belevágni egy effajta pénztárcát nem kímélő beruházásba. Az Alpokkal és a Kárpátokkal jól védett Magyarországon a szélenergia viszonylag kicsi, így az európai szélosztályozás alapján hazánk a mérsékelten szeles kategóriába sorolható. Tehát Magyarországon csak a magasra helyezett és nagy rotortengelyű szélerőművek térhódításával nyílt lehetőség arra, hogy gazdaságos szélenergia termelésről beszélhessünk.
Mindezeket figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy sokkal költséghatékonyabb és környezetkímélőbb megoldás, ha az ember az energiatakarékosságra, az épületek megfelelő hőszigetelésére törekszik. A szélkerékek megtérülési ideje nagyon hosszú és az okozott zajhatás sem elhanyagolható. Az egyedi szélerőművek esetén alapvető gazdasági követelmény az is, hogy 10 km-en belül legyen csatlakozásra alkalmas középfeszültségű vezeték vagy állomás.
A szélenergiával szemben hazánk adottságai napenergia hasznosítás szempontjából kiemelkedőek. Sokkal több haszna lenne, ha nem a szelet fognánk munkára, hanem az évi 1900–2100 óra napsütés melegét, és ezzel a használati meleg vizet állítanánk elő.
Autóbontás

Egy autóbontó munkatársai szelektív hulladékgyűjtésbe kezdtek. Tanácstalanok, hogy hová szállíthatnák a keletkező 300 kg üveg, 300 kg műanyag, 50 kg autógumi és körülbelül 200 liter váltó- és motorolaj hulladékot.
A roncsautók esetében 2006. január 1-jétől 85 százalékra kell növelni az újrahasznosítás mértékét. A gyártók és az importőrök ingyenes visszavételi kötelezettsége a 2002. július 1-je után piacra kerülő járművekre már életbe lépett, 2007-től pedig korra és típusra való tekintet nélkül valamennyi járműre kiterjed.
Azt javasoljuk, hogy keressék fel a következő cégeket:
Üveghulladék esetében:
-- Avermann Holvex, Miskolc
Székhely: 3508 Miskolc, Csaba vezér u. 76.,
Telefon: (46) 520-210,
Honlap: http://www.kszgysz.hu/holvex.htm,
E-mail:avermann.holvex.kft@axelero.hu
-- Humán Szerviz Kft.
Székhely: 1214 Budapest, Orion u. 14.
Telefon: (30) 9320-358
Honlap:www.kszgysz.hu/humanser.htm
Műanyag hulladék esetében:
-- Fegroup-Invest Rt.
Székhely: 1106 Budapest, Jászberényi út 18–20.
Telefon: (1) 433-3585
Honlap:www.kszgysz.hFu/fegroup.htm
E-mail: info@fegroup.hu
-- Holofon Rt.
Székhely: 2086 Tinnye, Perbáli út 2.
Telefon: (26) 335 555
Honlap: http://www.holofon.hu
E-mail: holofon@axelero.hu
-- Recyclen Műanyagfeldolgozó Kft.
Székhely: 1225 Budapest, Bányalég u. 80–84.
Telefon: (1) 207-5389
Honlap: http://www.recyclen.hu
E-mail: recyclen@offers.hu
Gumihulladék esetében:
-- Ökogum Kht.
Székhely: 1024 Budapest, Rómer F. u. 4.
Telefon: (1) 336-1529
Honlap: http://www.okogum.hu
Email: info@okogum.hu
Fáradtolaj esetében:
-- Werling AntikorrWerk GmbH.
Székhely: 1147 Budapest Czobor u. 13.
Telefon/fax: (29) 370-035
Honlap: http://www.werling.hu/szolg.htm
E-mail: werling@mail.datanet.hu
Honlapjukon lehet információkat találni a fáradtolaj és olajos víz átvételéről, begyűjtéséről, tárolásáról, bértisztításáról, szeparálásáról, égetéséről és szállításáról.
A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata 1997 óta fűzi egybe azon zöld szervezeteket, amelyek lakossági tanácsadással (is) foglalkoznak. Bővebb felvilágosítás a http://www.kothalo.hu honlapon található. Ha kifejezetten a Levegő Munkacsoporttal szeretné felvenni a kapcsolatot, akkor a levego@levego.hu címen várjuk levelét.

Lendvai Petra


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.