kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

Motorosok az erdőben
Az elmúlt években az autó- és motorsportot – elsősorban hobbiból – űzők, valamint a természetvédelmi területek és természetközeli élőhelyek kezelői (és a természetbarát kirándulók) között folyamatossá váltak a konfliktusok, melynek oka az engedély nélküli motorok, quadok, autók zaja, és „taposásuk” által okozott kár. A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának irodáiban az elmúlt évben megszaporodtak a lakossági bejelentések is. A helyzet súlyosbodását érzékelve indított forgalomszámlálási és aláírásgyűjtési akciót a KÖTHÁLÓ. 2005 őszén. Egy hónap alatt 89 szervezet és 3 ezer magánszemély írta alá a kezdeményezést, közel 300 településről. Az aláírók arra kérik az illetékes hatóságokat, hogy sürgősen hozzanak hathatós intézkedéseket a természetvédelmi és lakóterületek védelme érdekében azon motoros sportot űzők ellen, akik rongálják a növényzetet, a talajt, elpusztítják a kisebb élőlényeket, zajukkal zavarják a pihenni vágyókat. A http://www.kothalo.hu honlapon internetes aláírásra nyílik lehetőség, de letölthetők olyan ívek is, melyekkel személyesen is gyűjthetők aláírások.
Kerékpárdömping Amerikában
Az elmúlt 12 hónapban több kerékpárt adtak el az Egyesült Államokban, mint gépkocsit! Ez mintegy 19 millió biciklit jelent, ami megközelíti az 1970-es évek elején, az olajembargó korszakában feljegyzett eddigi 20 millió darabos értékesítési csúcsot. Ez a mennyiség körülbelül 5-6 milliárd dollár forgalmat jelent. Bár a kétkerekű üzletág fellendüléséhez környezetvédelmi szempontok is hozzájárulhatnak, egy kerékpárüzlet-tulajdonos szerint a kereslet mostani megugrása mégis elsősorban a felszökő benzináraknak tudható be.
Tájékoztatás a madárinfluenzáról
Az elmúlt időszakban a különböző médiumokban egymásnak ellentmondó, a lakosság körében bizonytalanságot és pánikot keltő híradás jelent meg a madárinfluenzával kapcsolatban. Elkészült egy honlap, amelynek szerkesztésében a témában legjártasabb szakemberek vettek részt: http://www.madarinfluenza.bpallatorvos.hu
A madárinfluenzáról lehet további tájékoztatást kapni az egészségügyi tárca által működtetett Dr. Info vonalon. A 06-80-374-636-os zöld szám a nap 24 órájában ingyenesen hívható. A témával kapcsolatos legújabb közlemények a http://www.dr.info.hu internetes oldalon találhatók.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.