kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hová fordulhatunk?


A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség fő tevékenységi körei: a gazdasági reklámtevékenységre vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzése.
A bejelentett termékek keresése, biztonsági vizsgálata, a veszélyes termékek forgalomból történő kivonása. A vámáruk piacfelügyeleti ellenőrzése. Óvodák játékainak és bútorainak vizsgálata biztonsági szempontból. Az alkoholtartalmú italok és a dohánytermékek reklámozására és értékesítésére vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzése. Vendéglátóhelyek idegenforgalmi főszezonban végzett vizsgálata, különös tekintettel az árfeltüntetésre és a szervízdíj felszámítására. Élelmiszeripari termékek vizsgálata. Műszaki, könnyűipari, vegyipari termékek vizsgálata. A fogyasztók vagyoni érdekeinek védelmét szolgáló ellenőrzések: az ár, egységár feltüntetésére vonatkozó előírások betartatása. Utazási irodák általános szerződési feltételeinek idegenforgalmi főszezont megelőző vizsgálata. A reklámtörvény előírásainak betartatása. Bejelentésekkel a megyei kirendeltségeihez lehet fordulni. A felügyelőség honlapján megtalálható a betiltott termékek listája is. (www.fvf.hu)
A Magyar Energia Hivatal minden olyan problémával foglalkozik, amely a villamos- és gázszolgáltatók valamint ezek fogyasztóinak kapcsolatában előfordul. Bárki megkeresheti a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztályát a szolgáltatóval kapcsolatos panaszával, aki a társaság szolgáltatását igénybe veszi. Leggyakoribb panaszok szabálytalan vételezésekkel, számlázással, számlákkal, hálózatfejlesztési hozzájárulás (csatlakozási díj) fizetésével, valamint az ügyfélszolgálatokkal, vezetékáthelyezésekkel kapcsolatosak. Az osztály tevékenyen részt vesz a fogyasztói elégedettség, a szolgáltatás minősége és az ellátás folytonossága, a garantál szolgáltatások és szolgáltatási színvonal mutatók, a szolgáltatói ügyfélszolgálatok tevékenységének vizsgálatában is. (www.eh.gov.hu)
A Gazdasági Versenyhivatal őrködik a versenytörvény betartásán és a versenytörvényben, továbbá az árak megállapításáról szóló, valamint a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényben meghatározott piaci versenyfelügyeleti feladatokat látja el. Fellép a fogyasztók bárminemű megtévesztése ellen. (www.gvh.ionlab.net)
Fogyasztóvédelemmel foglalkozó civil szervezetek:
Tudatos Vásárlók Egyesülete – http://www.tve.hu
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület – http://www.ofe.huJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.