kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
A Levegő Munkacsoport hírei

A házfoglalók mellett

A Levegő Munkacsoport levelet juttatott el Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a házfoglaló fiatalok újabb megmozdulása kapcsán. Mint ismeretes, 2005. október 1-jén a fiatal aktivistákból és szimpatizánsaikból álló Centrum Csoport a tavalyi Úttörő áruházi akcióhoz hasonlóan elfoglalta a Kazinczy utca 41. számú, évek óta üresen álló épületet, amelyet nyitott közösségi térré akartak alakítani. A házfoglalók olyan nonprofit, nyitott házat akarnak, ahol ingyenes kulturális rendezvények, kávézó, kiállítóterem, fotólabor és közösségi szállás működik.
A Levegő Munkacsoport miniszterelnöknek címzett levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi építési szabályozás lehetővé tenné a történelmileg kialakult városszerkezet és építészeti örökség megtartását. Az önkormányzatok azonban az új befektetők rövid távú pénzügyi érdekeinek megfelelően alkalmazzák a szabályokat. Mindez a belső városrészek ésszerűtlen túlépítéséhez és az egyes ingatlanok spekulációs célú elhanyagolásához vezet. A Levegő Munkacsoport arra kéri a kormányfőt, hogy haladéktalanul kezdeményezze olyan jogi garanciák és pénzügyi ösztönzők megteremtését (különös tekintettel a 2006. évi költségvetésre és adótörvényekre), amelyek a meglévő településrészek megóvását, felújítását részesítik előnyben a „bulldózeres városfelújítással” szemben, továbbá támogatják azokat a kezdeményezéseket, amelyek a leromlott, kihasználatlan épületeknek új, közösségi funkciót kívánnak adni.
A kormányfőnek írt levél a http://www.levego.hu/kiadvany/telepules/foglalthaz.pdf címen olvasható
Euromatrica-irányelv
Az Európai Parlament most tárgyalja az ún. Euromatrica-irányelv új tervezetét. Ez a jogszabály arról rendelkezik majd, hogy miként vethetnek ki a tagországok úthasználati díjat a tehergépkocsikra. A környezetvédő civil szervezetek azt szorgalmazzák, hogy a díjakba épüljenek be a környezeti és egyéb károk költségei, továbbá hogy a díjat – a svájci gyakorlathoz hasonlóan – minden útvonalon meg kelljen fizetni, ne csak az autópályákon. A témáról nemrég Brüsszelben tartottak szimpóziumot, amelyen a Levegő Munkacsoport aktivistája is részt vett.
Beszámolóját a http://www.levego.hu/kiadvany/kozl_alt/euromatrica.pdf címen lehet olvasni.
OECD-szeminárium
Az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD tagországai évi 400 milliárd dollárt költenek környezetileg káros támogatásokra, ami GDP-jük 1,9 százalékát teszi ki. Az OECD először 2003-ban, majd másodszorra idén októberben tartott tanácskozást a témáról. A párizsi rendezvényen a Levegő Munkacsoport képviseletében dr. Kiss Károly vett részt, beszámolója a http://www.levego.hu/kiadvany/allamhaz/oecd_szeminarium.pdf címen olvasható.
BKV-tarifaemelés helyett
A Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub levelet juttatott el Demszky Gábor főpolgármesternek, valamint a környezetvédelemért, illetve a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyetteseknek, Bakonyi Tibornak és Vajda Pálnak. A civil szervezetek azt kérik, hogy a Fővárosi Közgyűlés ne emelje a BKV viteldíjait. Az elmúlt évek tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy az ilyen áremelések tovább rontják a tömegközlekedés helyzetét, csökkentik az utasszámot, és jelentős mértékben hozzájárulnak a személygépkocsi-forgalom növekedéséhez, a fővárosi közlekedés ellehetetlenüléséhez és a környezet állapotának romlásához. A viteldíj-emelés tehát összességében sokkal nagyobb veszteséget okoz a városnak, mint amekkora bevétele származik belőle a BKV-nak.
A Levegő Munkacsoport és a Magyar Közlekedési Klub a BKV pénzügyi helyzetének javítására az áremelés helyett egyrészt a közlekedés-szervezés javítását ajánlja. A tömegközlekedési járatoknak forgalmi előnyt kellene biztosítani minden vonalon. Így a járművek folyamatosan, akadálytalanul tudnának haladni, ami évente több milliárd forint megtakarítást eredményezne a BKV részére, és sokkal vonzóbbá válna a tömegközlekedés. Másrészt célszerű lenne, ha a fizetős parkolási rendszereket a BKV üzemeltetné, és az ebből származó bevételeket a tömegközlekedésre fordítaná. Ez a világ sok városában – Magyarországon például Debrecenben és Szegeden – már bevett gyakorlat.
A civil szervezetek levele a http://www.levego.hu/kiadvany/kozl_bp/bkv_tarifa1024.pdf címen olvasható.
Akcióhét a vegyi anyagokról

A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Levegő Munkacsoport és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete országos akciónapokat rendezett Budapesten, Miskolcon, Veszprémben, Nyíregyházán, Debrecenben, Szolnokon és Szegeden, amelyek célja az volt, hogy a lakosság – főleg a családi vásárlásokat leggyakrabban intéző nők – figyelmét felhívja a háztartásban használt vegyi anyagok veszélyeire. Különösen aggasztó, hogy a veszélyes vegyi anyagok átjutnak a méhlepényen, így az anya átadja ezeket az ekkor még kifejlett immunrendszerrel nem rendelkező gyermekének. Egyes káros hatások (allergia, asztma, tanulási zavarok, fejlődési rendellenességek) pedig csak évekkel később jelentkeznek.
A rendezvények idején a civil szervezetek aláírásokat gyűjtöttek egy szigorúbb vegyianyag-politika érdekében, melyet az Európai Parlament (EP) magyar képviselőinek kívánnak átadni. Erre azért van szükség, mert közel sem mindegy, hogy milyen jogszabály születik majd. Olyan, amely kizárólag egyes iparágak rövid távú és szűk körű érdekeit veszi figyelembe, háttérbe tolva az egészségügyi és környezetvédelmi, valamint a hosszú távú nemzetgazdasági szempontokat, vagy olyan, amely elsősorban ez utóbbiakat hangsúlyozza oly módon, hogy az ne okozzon gazdasági visszaesést. Éppen ezért a környezetvédő civil szervezetek figyelemmel kísérik a magyar képviselők szavazatait, és a szavazás eredményét nyilvánosságra hozzák.
Az Európai Parlament ugyanis 2005. november közepén fog szavazni az új európai vegyianyag-szabályozásról (REACH). Ez a szavazás döntő fontosságú a jogszabály jövője szempontjából: eldőlhet, hogy a REACH valóban szolgálja-e a kezdetben kitűzött célt, az emberi egészség és a környezet fokozottabb védelmét, vagy csupán az egyes, jól lobbizó iparágaknak ad könnyítést, segítve az ellenőrizetlen vegyi anyagok további terjedését. A rendelet e szavazással még nem nyeri el végeleges formáját (még az Európai Tanácsnak is döntenie kell róla), ám meghatározza további alakulását.
Szeptember második hetében két, a környezetvédelem iránt korántsem elkötelezett testület, az EP Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE), valamint a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága (IMCO) ismertette a REACH-et minden pontján gyengíteni kívánó álláspontját. A Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) október eleji álláspontja sem tükrözi teljes mértékben a civil szervezetek véleményét, de elfogadható kompromisszumos javaslatnak tartják.
Mivel a lakosság által választott Európai Parlamenti képviselők elsődleges felelőssége, hogy egyes ipari körök rövid távú érdekeit vagy pedig a lakosság egészségét védő jogszabály születik, a környezetvédő civil szervezetek felkérik az Európai Parlamenti képviselőket, hogy a REACH novemberi szavazásakor az Európai Parlament ENVI Bizottsága által megfogalmazott javaslatokat támogassák.
__________________________________________________________
Karall Mátyás
Hosszú türelemmel viselt betegeskedés után 2005. október 5-én elhunyt Karall Matyi bácsi, aki hosszú éveken át a Levegő Munkacsoport lelkes aktivistája volt. Elsősorban lakóhelyén, Solymáron tevékenykedett, és komoly szerepe volt abban, hogy sikerült az egyik súlyosan környezetszennyező téglagyárnál technológiaváltást kikényszeríteni, ami révén a szennyezés a korábbinak a töredékére csökkent (ld. a Lélegzet 1988/1. számában a Solymári siker című cikket!). Különböző fórumokon folyamatosan szorgalmazta az esztergomi vasútvonal korszerűsítését, és tevékenyen részt vett a parlagfű elterjedése elleni küzdelemben.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.