kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tőlünk kérdezték
Forgatás a Ságon

Egyre gyakrabban halljuk, hogy nagynevű filmrendezők dolgoznak Magyarországon. Az olcsó forgatási költségek és szakemberek, valamint a filmekbe illő szép városaink, érintetlen természeti területeink nagy vonzerőt jelentenek a filmiparnak. Ezzel párhuzamosan szaporodnak a panaszok tanácsadó irodánkban: a filmesek szemetelnek, hangosak, zavarják a lakók nyugalmát, és kárt okoznak a környezetben.

A filmforgatás miatt lezárt területek nem látogathatók
Talán sokan ismerik egyedi értékei miatt a Ság-hegyet. A Rába és a Marcal közötti sík vidéken, a 84. számú főút mentén, Celldömölk szomszédságában kisebb-nagyobb halmok emelkednek. Közülük a vulkanikus, 279 méteres Ság-hegy a legmagasabb. A hegy kőzettani felépítése, lejtésvonala sajátos mikroklímát alakított ki, amelynek élővilága különbözik a környezetétől. A Ság-hegy önálló flóraszigetet alkot, számos olyan növényfajjal találkozhatunk, amelyek a Nyugat-Dunántúl más vidékein ritkán fordulnak elő, ilyen például a tavaszi hérics vagy a leánykökörcsin. Jellegzetes a hegy madárvilága is. Rendszeresen fészkelnek itt vércsék, baglyok, és megfigyelték már a kuriózumnak számító kövirigó jelenlétét is. Az 1900-as évek első felében folytatott kőbányászat során feltárult a bazalttűzhányó belseje, és a hegy látképe is jelentősen megváltozott. Már az 1800-as évek elején végzett kutatások, majd a későbbi geofizikai mérések is kimutatták a hegyet átszelő északnyugat–délkeleti irányú tektonikai törésvonalat, és azt, hogy a Ság hegy legnagyobb krátere törésvonalak metszéspontján fekszik. Mindezekért és a csodálatos kilátás miatt kedvelt kirándulóhely, ráadásul a vulkán kráterében megismerkedhetünk annak működésével. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatásával egy javaslat és egy részletes kivitelezési terv készült arra, hogy egy vulkánpark létesüljön a Ság hegyen és a környezetében.

A teherautók által feldúlt túrista ösvény a Ság hegyen
Egy lakossági bejelentés kapcsán értesültünk arról, hogy a Ság-hegyen filmet fognak forgatni. Ezért levélben fordultunk Haraszthy László helyettes államtitkárhoz, hogy tájékoztasson bennünket, és küldje meg számunkra a filmforgatással kapcsolatos engedélyeket. A lakossági panaszok és az elküldött fényképek alapján ugyanis feltételezhető, hogy a filmforgatások veszélyeztetik a természetvédelmi oltalom alatt álló növény- és állatvilágot. A legnagyobb kárt a díszletépítés, útépítés és a megnövekedett kamionforgalom okozhatja.
A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől kapott válaszlevélből megtudhattuk, hogy a védett természeti területen történő filmforgatás engedélyezési eljárása során a filmesek megkeresték a természetvédelmi kezeléssel kapcsolatos feladatokat ellátó Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy foglaljanak állást az ügyben. Az engedélyt végül számos feltétel kikötésével adták ki. A feltételek közt szerepel például, hogy a díszletek megépítése során a földtani képződmények nem sérülhetnek, a forgatás nem károsíthatja a Ság-hegy növény- és állatvilágát, valamint hogy a forgatás végeztével a területet az eredeti állapotába kell visszaállítani.
A díszletek elkészültek és a forgatás elkezdődött. A helyi lakosokkal továbbra is tartjuk a kapcsolatot, és amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a filmesek tevékenysége nem felel meg az engedély előírásainak, haladéktalanul értesítjük az illetékes hatóságokat és a közvéleményt.

Lendvai Petra


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.