kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Zöldhírek

Vegyi anyagok az autóban
A személygépkocsik és a teherautók padlóján, ablakain a por és vékony hártya formájában lerakódó vegyi anyagok – különösen meleg idôben – olyan koncentrációt érhetnek el, amely már egészségügyi kockázatot jelent – állapította meg a michigani, Ann Arbor-i székhelyû Ökológiai Központ.
Tizenegy gépkocsigyártó cég 2000 és 2005 közötti évjáratú autóit vizsgálva kimutatták, hogy a lerakódott vegyi anyag tartalmuk ötszörösen felülmúlhatja a lakásokban és irodákban jellemzô szinteket. A polibrómozott difenil-éter (PBDE) égésgátló anyagok és a mûanyag-lágyítóként használt ftalátok veszélyes mennyiségben halmozódhatnak fel az emberi szervezetben – súlyosan károsítva a fejlôdô magzatokat és gyermekeket.

Kerékpárral Budapestért és a tiszta levegôért
A Városi Biciklizés Barátai Egyesület versenyt hirdet cégek, intézmények, iskolák, üzletek számára, hogy összemérhessék bringás képességeiket, azaz hogy melyik intézmény tud több embert rávenni a kerékpározásra. Más európai városokhoz viszonyítva Budapesten rendkívül alacsony a kerékpározók aránya a közlekedésben. Hiába lenne megfelelô infrastruktúra vagy jó közlekedési morál, ha nincs megfelelô reklám, amely kerékpározásra buzdítja az embereket. Ennek egyik leghatékonyabb módja, ha ismert cégeket veszünk rá, hogy dolgozóikat kerékpározásra sarkallják. Így gyakorlatilag jelentôs ráfordítás nélkül csökkenhet az a légszennyezés, mely évente majdnem 2000 ember halálát és több százezer megbetegedést okoz a fôvárosban.
A gyôztes cégek kiválasztásánál sok szempontot vesznek figyelembe a szervezôk: a kerékpártárolási lehetôségeket; van-e a munkahelyen öltözô, zuhanyzó; vagy biztosítanak-e céges kerékpárt, kerékpáros esôruhát. De az elsôdleges szempont az, hogy hány bringást tud megmozgatni a versenyzô intézmény. A verseny a Föld napján indul. Április elsejétôl lehet nevezni. Nevezési lap és részletes tájékoztatás a http://www.vbb.hu honlapon található. A nyertesek nyilvánosságot és értékes nyereményeket kapnak.

A biciklisek 12 pontja
A Critical Mass Budapest mozgalom nyílt levelet intézett a parlamenti pártokhoz. A kerékpárosok március 11-én adták át kéréseiket 500 fôs kerékpáros felvonulás keretében a pártok képviselôinek. Tizenkét pontban fogalmazták meg a kerékpáros társadalom legfôbb problémáit, és hogy milyen kormányzati intézkedéseket sürgetnek.
 1. Állami és kormányzati szerepvállalást a kerékpározás népszerûsítésében!
 2. Radikális forgalomcsillapítást a lakónegyedekben és a belvárosokban!
 3. Az akadálymentesítéshez hasonlóan
 4. kötelezô kerékpár-tárolási lehetôségeket!
 5. Szûnjön meg a kerékpárral munkába járók hátrányos megkülönböztetése!
 6. Átgondolt, és folyamatos kerékpáros úthálózat-fejlesztést!
 7. Multifunkcionális kerékpáros központokat a megyeszékhelyekre!
 8. Komoly állami és közigazgatási szerepvállalást az autómentes napon!
 9. Növeljék a kerékpáros közlekedés biztonságát!
 10. Átfogó programot a tömegközlekedés és kerékpározás kombinálására!
 11. Vizsgálják felül a KRESZ-szabályrendszert!
 12. Fokozott támogatást a kerékpáros turizmusnak!
 13. Barátságot, mosolygást, még több bringázást a politikai közéletben!
Részletek a http://www.criticalmass.hu honlapon találhatók.

Március 1. az újrapapír világnapja
Március elsejét az újrapapír világnapjává nyilvánítottta a a Hulladék Munkaszövetség. Rendkívül pazarlóak papírfogyasztási szokásaink, és idegenkedünk az újrapapír használatától – erre hívták fel a figyelmet a HuMuSz aktivistái, amikor ledarálták a környezetpolitikai kormányzat témával kapcsolatos elutasító válaszleveleit, melyekbôl elsô lépésben papírpépet, második lépésben pedig papírtéglát készítettek. Így demon­strálták, hogy a papír újrahasznosítása kézi eszközökkel is igen egyszerû, felhasználására pedig igen változatos lehetôségek kínálkoznak. Az újrapapír ugyanis jó szigetelôanyag, használható az építôiparban, és irodai vagy iskolai használati tárgyakat is lehet készíteni belôle.
Egy kilogramm papír elôállításához öt kilogramm fa szükséges – mondta Bödecs Barnabás ügyvivô, és hozzátette, hogy a hazai papír és fa iránti szükségletet az ország erdôállománya nem képes biztosítani. Ennek ellenére Magyarországon minimális mennyiségben készül újrapapír eszköz, egyedül a Szentendrei Papírgyár állít elô újrahasznosított papírból borítékokat. Bizonyos üzletláncokban egyáltalán nem kapni újrahasznosított, azaz másodnyersanyagból készülô papírzsebkendôt vagy WC-papírt.
Az újrahasznosított termékek magyarországi forgalma minimális, ami nyilván összefügg azzal, hogy az újrapapír drágább, és azzal is, hogy olcsón importálunk fát a környezô országokból. A hulladék-újrahasznosítás viszont nagy munkaigényû tevékenység, és ennek költségeit nem lehet érvényesíteni a fogyasztói árban a jelenlegi torz adó- és árviszonyok mellett. Az árak ugyanis nem tartalmazzák az okozott környezeti károk költségeit.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.