kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Fuldokló jegesmedvék

Négy lebegô jegesmedvetetemre bukkantak Alaszka északi partjainál egyetlen hónap leforgása alatt. A kutatók elsô alkalommal találtak bizonyítékot arra, hogy a medvék azért fulladnak vízbe, mert az éghajlatváltozás következtében olvadásnak indult az északi-sarki jégpad.

A medvéknek akár 100 kilométert is úszniuk kell a nyílt tengeren ahhoz, hogy élelmet találjanak. Az kényszeríti ôket ilyen hosszú utakra, hogy az úszó jégtáblák – amelyekrôl táplálkoznak – fokozatosan olvadnak, zsugorodnak és egyre távolabb kerülnek egymástól.
A jegesmedvék ugyan jó úszók, de a partközeli úszás körülményeihez alkalmazkodtak. A nyílttengeri utak a kimerülés és a kihûlés veszélyével fenyegetik az ál­latokat, és az is elôfordul, hogy a viharos hullámok nyelik el ôket.
A legutóbbi vizsgálatok során egyetlen hónap leforgása alatt négy lebegô medvetetemre bukkantak az Alaszka északi partjainál húzódó tengerszakaszon, ahol az 1950-es évek óta 2–3 Celsius fokkal emelkedett a nyári átlaghômérséklet.
A kutatók szerint az ilyen vízbefúlások egyre gyakoribbá válnak majd az északi sarkvidéken, szükségszerû következményeként annak, hogy az elmúlt 20 év során megkétszerezôdött a hosszú, nyílttengeri úszásokra kényszerülô jegesmedvék aránya.

Az északi sarkvidéken mintegy 20 helyszínen körülbelül 22 ezer jegesmedve él. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) és a Kanadai Természetvédelmi Szolgálat által készített, 2006-ban nyilvánosságra kerülô tanulmány megállapítja, hogy a kanadai Hudson-öbölben – amely a jegesmedvék legdélebbi élôhelye – a populáció 22 százalékkal zsugorodott: 1987-ben még 1194 medvét számlált, 2004-ben viszont már csak 935-öt.
A jegesmedvék az év minden szakában a jégen élnek, itt nevelik kicsinyeiket, és innen indulnak élelemért. A táblák pereménél vadásznak, ahol a legvékonyabb a jég: itt kapják el a fókákat, amikor azok lyukat törnek a jégbe, hogy levegôhöz jussanak. Rendszerint négy-öt naponként fogyasztanak el egy fókát. Egyetlen medve képes egyszerre 50 kilogramm fókazsírt megenni.
A WWF Jakutföldön, Oroszország északkeleti partvidékén dolgozó kutatóinak legújabb megfigyelései szerint az élelemért versengô medvék között megjelent a kanni­balizmus is.

Mivel a jégtakaró nyáron, június és október között északabbra húzódik vissza, a medvéknek hosszú utakat kell megtenniük az úszó jégtáblák között ahhoz, hogy továbbra is a megfelelô területeken vadászhassanak, például az alaszkai partok elôtt található kontinentális talapzat sekély tengervizében, amely az északi sarkvidék élelemben egyik leggazdagabb területe.
Múlt nyáron azonban a jégtakaró a két évtizeddel ezelôtti átlaghoz képest több mint 300 kilométerrel északabbra húzódott vissza, és ez arra kényszerítette a medvéket, hogy a korábbinál jóval hosszabb utakra vállalkozzanak a jégtáblák között.

Will Iredale, The Sunday Times, 2005. december



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.