kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Légy természetes!
François terrasson, francia környezetvédő

Néhány vállalkozó szellemû ember egy éjszakát Franciaország egyik kiterjedt erdejében töltött. Lakott területektôl és utaktól távol, a többiektôl kilométerekre, egyedül. Bár farkasokkal és medvékkel senkinek sem kellett számolnia, a mesterséges környezethez szokott emberek túlnyomó része a civilizáció megnyugtató támpontja nélkül elveszve érezte magát. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a magányos erdei éjszakában nincs kinek telefonálni, nincs fônôk, nincs legjobb haver, nincs barát, barátnô, nincs túratérkép és nincs kézikönyv, sem elemlámpa. Másnap a szervezôk összeszedték az önkéntes kísérleti nyulakat, és az élménybeszámolókból elôkerekedett, ki milyen taktikát használt az idô eltöltésére: voltak, akik a hálózsák mélyén húzták össze magukat, szinte csak a fél fülük látszott ki, vagy csak az orruk, levegôt venni. Aztán akadt olyan is – húszból egy –, akinek semmilyen elterelô hadmûveletre nem volt szüksége. Kényelmesen elnyújtózott egy puha páfrányosban, vagy befészkelte magát egy terebélyes fa villás ágba, és a legnagyobb nyugalommal társalgott a baglyokkal. Ôt hitetlenkedve hallgatták aztán társai másnap reggel.
Aki pedig e különös kísérletet kiagyalta és tapasztalatait leírta, François Terrasson, Franciaország egyik legismertebb és legtöbb vitát indító természetvédôje. Létezik-e beton alapú mocsár? Mi a különbség az extenzív állattartás és a szöcskék számára fenntartott természetvédelmi rezervátum között? Mitôl okoz furcsa érzést a természetszeretô embernek, ha a vadonban járva természetvédelmi táblára bukkan – bármilyen göcsörtös cölöpre szerelték is? Meddig kell gyalogolni Párizs belvárosából ahhoz, hogy vidéket találjunk? Mi a furcsa abban a felszólításban, hogy „Légy természetes!”? François Terrasson írásai nem kevés iróniával, és sok humorral elemzik hazája – és civilizációnk – természethez való viszonyát. A táj, az élôvilág változásait évrôl évre figyelemmel követô természetjáróként és szakemberként ír tapasztalatairól és vonja le következtetéseit, amelyektôl akár a kardunkba is dôlhetnénk, ha nem nevettetne meg minden oldalon utánozhatatlanul eredeti, friss és derûs stílusával. Terrasson zseniális meglátásain és tehetségén, amivel a természet szépségeire fogékony embertársaiban motoszkáló gondolatokat és érzéseket leírja, csak ámulni lehet. Új írásai, cikkei után kutatva a világhálón, és abban reménykedve, hogy egyszer hazánkban is hallhatjuk elôadni – lehetôleg egy könyve kiadásának alkalmából – mindig felvidított a gondolat, hogy amíg ilyen ember él a Földön, addig semmi baj nem lehet.
Franciaország legzseniálisabb természetvédôje, zöld újságírója, a francia Nemzeti Természettudományi Múzeum elôadója idén januárban halt meg.

__________________________________________________________________


„Hogyan töltsünk el semmittevéssel egy éjszakát egy olyan helyen, ahol semmit nem lehet csinálni. Ez bizony komoly. Teljesen új helyzet. Mielôtt észrevennénk, tudatalattink már tudatunk felszínét ostromolja, egyidôben a hangyákkal, amelyekre ráültünk, és elkezdték megmászni a nadrágszárunkat. Még néhány perc: fennakadunk a tövises aljnövényzeten, beletenyerelünk egy tô csalánba, és elérkezett a pillanat. Tisztában vagyunk vele. Tudtuk elôre. Félünk ! (...) Van, aki virraszt, éberen figyel a levegô legkisebb rezdülésére. Egyesek a legsûrûbb, legsötétebb bozótok mélyén helyezkednek el, gondolván, »ha nem látszom, nem kaphatnak el«. Mások halványan úgy érzik, védekezni kéne. Ezért tisztást keresnek, majd csupa füllé és szemmé válnak, ahogy mondják. … Vannak, akik örülnek a holdvilágos éjszakáknak.”

François Terrasson: La civilisation anti-nature (Editions du Rocher, 1994 – A természet-ellenes civilizáció)

Madarassy Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.