kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Tagszervezeteink

Városi Biciklizés Barátai Egyesület

A Városi Biciklizés Barátai Egyesület volt az elsô, és a mai napig legnépesebb egyesület Budapesten, amely a városi kerékpározás ügyéért fellépett. A VBB 1993-ban alakult. A Levegô Munkacsoport akkor már 2 éve mûködô Bringa Munkacsoportja alkotta az egyesület magját. Számos eredményt értek el az évek alatt, például a MÁV kocsik átalakítását és a kerékpárszállítás egyszerûbbé tételét a vonatokon. Ôk sajtolták ki, hogy a HÉV-en és a fogaskerekûn is lehessen kerékpárt szállítani, de szintén a VBB lobbimunkájának köszönhetô, hogy a fôvárosi önkormányzatnak van egy alkalmazottja, aki a kerékpározással, kerékpárutak építésével és az ahhoz kapcsolódó ügyekkel foglalkozik. A hagyományos csütörtöki bringás tekeréseik 14 éve szoktatják az autósokat a biciklisekhez, de a Critical Mass elnevezésû kerékpáros felvonulás szervezésében, a mozgalom magyarországi elindításában is igen aktívak voltak. Minden évben többnapos túrákat szerveznek, vonattal és bringával. A szilveszteri bringás tekeréseiket is sokan ismerik.
Az egyesület elérhetôségei: 1053 Budapest, Curia u. 3., II. 1. ■ http://www.vbb.hu ■ info@vbb.hu. ■ Elnök: Dévai Attila 30/9227-064 ■ Titkár: Lenkei Péter 20/3565-990

Összefogás Dabasért Egyesület
Az egyesület lakossági kezdeményezésbôl nôtte ki magát, a Dabason folyamatosan átdübörgô kamionáradat megszüntetéséért. Ez a probléma akkor kezdôdött, amikor az M5-ös autópályának az ingyenes szakaszát fizetôvé nyilvánították, ezért egyre többen az ingyenes fôutat választották a drága autópálya helyett. Így Dabas fôutcáján jelentôsen megnövekedett a forgalom. Ezért a helybeliek 2002-ben a hatékonyabb fellépés érdekében, egyesületbe tömörültek, amely az Összefogás Dabasért Egyesület nevet kapta. Aláírásgyûjtésbe kezdtek, több alkalommal tartottak tiltakozó megmozdulásokat. Mivel a mérések által is bebizonyosodott, hogy a lakosok súlyos veszélyeztetésnek minôsülô környezetszennyezésnek (zaj, egyéb rezgések, rossz levegô, közlekedésbiztonsági problémák) vannak kitéve, az egyesület képviselôi 2003 ôszén átadták több mint 100 dabas-(sári)-i ingatlantulajdonos 411,5 millió forint kártérítési igényét a közlekedési minisztériumban. Végül a másfél évig tartó küzdelemnek 2004 elején lett meg az eredménye, amikor az Országos Környezet- és Vízügyi Fôfelügyelôség az 5-ös fôút dabasi szakaszáról kitiltotta a nehéz tehergépjármûveket.
Az egyesület elérhetôsége: Vezetô: Bálintné Reiszk Zsuzsa ■ brzs@kzsdabas.sulinet.hu

_______________________________________________________________________
dr. Gogolák Gábor
(1961–2006)
45 éves korában, 2006. január 17-én váratlanul el­hunyt az Összefogás Da­­ba­­­sért Egyesület elnöke. Diplomáját a Marx Károly Köz­­gazdaságtudományi E­gye­­­tem nemzetközi kapcsolatok szakán szerezte. Elsô és egyetlen munkahelye a Külügyminisztérium, ahol csaknem 20 évet töltött. A prágai magyar nagy­­követségen kétszer teljesített külszolgálatot 1989 és 2002 között. Egyesülete szorosan együttmûködött a Le­vegô Munkacsoporttal. Gyá­szol­ja pe­­da­gó­gus felesége és gyermekei, a 12 éves Bálint, a 7 éves Adél és a dabasiak.

_______________________________________________________________________JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.