kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ajánlók

könyv
Tiltandó támogatások

„A támogatásokat egyértelmûen kedvezônek, míg az adókat egyértelmûen kedvezôtlennek tekintik az állampolgárok. A környezetileg hasznos tevékenységek (mint például a megújuló energiák termelése, hulladékhasznosítás) támogatása kifejezetten kívánatosnak tûnik, hiszen ha támogatunk valamit, abból több lesz a gazdaságban, mint volna a támogatás nélkül. Környezetgazdászok azonban gyakorta kimutatják, hogy még a környezetvédelminek látszó támogatások is inkább szolgálják a környezet pusztítását, mint a védelmét.” (Dr. Kerekes Sándor egyetemi tanár, dékán, Budapesti Corvinus Egyetem).
A 300 oldalas kiadvány beszerezhetô a L’Harmattan Kiadótól vagy a Levegô Munkacsoporttól 2500 Ft-os áron.

CD AJÁN­LÓ
Budapesten vonattal
A Magyar Közlekedési Klub (MKK) külön programot indított a régi, kis vasútállomások megóvására. Harmonikus épülettömbök, míves homlokzatok jellemzik a budapesti állomások nagy részét, az omladozó vakolat alatt is. Érdemes egy kora tavaszi séta keretében felkeresni a régi kisállomásokat, melyhez a Budapesten vonattal címû CD és a hasonló címû kiadvány remek útmutatót ad. A CD, melyekben minden budapesti állomás fotója megtalálható, díjmentesen átvehetô a MKK és a Levegô Munkacsoporttal közös irodájában, vagy letölthetô http://www.mkk.zpok.hu honlapról.

LINK­
www.efog.hu
Az Elektronikus Fejlesztési ÖtletGenerátor (EFOG) rendszer segítséget nyújt az Európai Unió nyújtotta támogatások szakszerû megszerzésében. Az EFOG segíti felhasználóit, hogy projektjeik megfeleljenek az EU projektfejlesztési kritériumainak, ezáltal eséllyel indulhassanak az NFT operatív programjainak pályázatain.
Az EFOG rendszer célja, hogy segítse az önkormányzatokat, a vállalkozókat, a civil szervezeteket és a lakosságot abban a közös gondolkodásban, melynek eredményeként az EU források fogadására kész projektek jönnek létre. Folyamatosan nyomon követhetô, hogy projektje milyen stádiumban van, online kommunikálhat az EFOG rendszer mögött álló szakértôkkel, akik segítik a felhasználót megvalósításban a kezdetektôl a befejezésig.
Vegyi anyag hírlevél
A Levegô Munkacsoport és az MTVSZ közös vegyi anyag hírlevelének elsô száma 2005 augusztusában jelent meg. Az átlagosan három oldal terjedelmû hírlevél havi rendszerességgel jelenik meg. A cikkek közérthetô formában rendszeresen érintik a fontosabb jogszabályok (például a REACH) alakulását, a veszélyes vegyi anyagok, növényvédô szerek és élelmiszeradalékok esetleges kockázatait és más a témához kapcsolódó érdekességeket.
A hírlevelére a reach@levego.hu e-mail címen lehet feliratkozni, a régebbi számok a http://www.levego.hu/vegyianyag oldalon érhetôek el. A regisztrált olvasóinkat a vegyi anyagokkal kapcsolatos akcióinkról is tájékoztatjuk.

KIADVÁNY
A forráspont közelében

A füzet a vegyipar helyzetének leírása mellett ismerteti a vegyi anyagok környezeti és egészségügyi hatásait. Részletes bemutatja továbbá az Európai Unió új vegyianyag-politikájának, a REACH-nek a kialakításához vezetô okokat, a szabályozás rendszerét, alakulását és várható gazdasági hatásait. A Levegô Munkacsoport, a Magyar Természetvédôk Szövetsége és a WWF Magyarország közös kiadványa megemlíti a növényvédô- és rovarirtószerek, valamint az élelmiszeradalékok használatával kapcsolatban felmerülô aggályokat is.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.