kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Itt a parlagfű szezon


Évrôl évre egyre többen fordulnak a Levegô Munkacsoporthoz parlagfûvel kapcsolatos problémákkal. Az esetek nagy száma miatt nem áll módunkban ezekkel az ügyekkel egyesével foglalkozni. Amit tenni tudunk és szoktunk is, hogy felszólalunk minden lehetséges fórumon, és minden hozzánk fordulónak részletes tájékoztatást adunk arról, hogy hova fordulhat a probléma megoldása érdekében. Mindazonáltal nem önmagában a parlagfû váltja ki az allergiát. Szervezetünket folyamatosan támadások sorozata éri, elég csak kimenni az utcára vagy enni valamit. A légszennyezés és a számtalan vegyi anyag, amelyekkel rendszeresen érintkezünk legyengítik szervezetünket, aminek eredményeképpen kialakul az érzékenység. Az 1995-ös, nyári Lélegzetben írtuk: „a parlagfû pollenfelülete a buzogányfejre emlékeztet. Erre rátapadnak a levegôben lévô koromszemcsék, és a pollen így kerül a nyálkahártyára. Itt a koromból kátrány képzôdik, mely elôsegíti a pollenszemcse átjutását a nyálkahártyán. A szervezet immunrendszere megpróbál védekezni az idegen anyag ellen, és így jön létre az allergiás tünetegyüttes. Az allergiás beteg sokat szenved. A tüneteket gyógyszerekkel ugyan lehet befolyásolni, de a teljes gyógyulás ritka. A gyógyszeres kezelés igen költséges. A virágzás három hónapja alatt az adott gyógyszerek költsége elérheti a 30 ezer forintot. Ekkor még nem számoltuk a táppénz, a kórházi kezelések, a rokkantjárulékok anyagi kihatásait. A parlagfû által okozott gazdasági károk külön tanulmány tárgyát képezhetnék. Felmerül a kérdés, hogy mit kell tenni a parlagfû-allergia megelôzésére. Elsôsorban a légszennyezôdést kellene csökkenteni. Erre reményünk sem lehet addig, amíg a környezetkímélô közlekedési módok nem kapják meg azt a helyet, amely ôket megilleti. Másik lehetôség a pollenkoncentráció csökkentése, ami a parlagfû irtásával érhetô el.” A helyzet mit sem változott 1995 óta.
A maga háza táján mindenkinek kötelessége irtani a parlagfüvet. Amennyiben a parlagfûvel szennyezett terület közterület, akkor az egyik lehetôség, hogy a lakos bejelentést tesz az önkormányzatnál. Budapesten a Fôvárosi Önkormányzatnál a 327–1000 központi számot lehet hívni, ahol a parlagfûvonalat kell kérni, amelyet azonnal kapcsolnak. Létezik egy zöld szám is, ahol a parlagfûvel szennyezett területetek bejelentését várják (06-80-204-355), de sajnos ennél elôfordul, hogy nem mûködik.

A Levegô Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodája ingyenes segítséget ad környezetvédelmi ügyekben. Telefon: 411-0509, 411-0510, e-mail: levego@levego.hu
Hivatalok:
Pest Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat
■ 2100 Gödöllô, Kotlán S. u. 3.
■ Postacím: 2100 Gödöllô, Pf. 13.
■ Telefon: 28/ 410-811,
■ Honlap: http://www.kszgysz.hu/pestnta.htm

Pollen elôrejelzés: pollen.glia.hu/new/ 
■ tethys.iec.hu/allergia/pollen.php 

Kapcsolódó honlapok:
■ www.parlagfu.hu/
■ www.allergiainfo.hu/ 
■ www.collect.hu/koralap/parlagfu.htm

Szervezetek:
„Együtt a parlagfû ellen” Alapítvány
■ Cím: 7030 Paks, Gesztenyés utca 24.
■ Telefon: (75) 510-413, 510-414 
■ honlap: web.t-online.hu/parlagfu 
■ E-mail: parlagfu@t-online.hu

Parlagfûmentes Magyarországért Egyesület
■ Cím: 1138 Budapest, Tomori u. 23. 
■ Postacím: 1553 Budapest, Pf. 25. ■ Telefon/fax: (1) 340-6097 
■ E-mail: parlagfu@chello.hu 
■ Zöldszámuk: (80) 204-355

Lendvai Petra


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.