kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Je­les na­pok

AUGUSZTUS 6. A NUKLEÁRIS FEGYVEREK BETILTÁSÁÉRT FOLYÓ HARC VI­LÁG­­NAPJA >>> AUGUSZTUS 9. A VILÁG ÔSLAKOSAINAK NEMZETKÖZI NAP­JA >>>  SZEP­TEM­BER 16. AZ ÓZON VILÁGNAPJA >>> SZEPTEMBER 16–22. EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT >>> SZEPTEMBER 22. AUTÓMENTES NAP >>> SZEPTEM­BER 26. A TISZTA HEGYEK NAPJA >>> OKTÓBER 4. AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJA >>> OKTÓBER 6. AZ ÉPÍTÉSZEK VILÁGNAPJA >>> OKTÓBER 8. A TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK ELLENI VÉDEKEZÉS VILÁGNAPJA >>> OKTÓBER 15. NEMZETKÖZI GYALOGLÓ NAP >>> OKTÓBER 21. FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAP >>> NOVEMBER 17. FÜSTMENTES VILÁGNAP >>> NOVEMBER 25. „NE VÁSÁROLJ SEMMIT!” NAP >>> DECEMBER 29. A BIODIVERZITÁS VÉDELMÉNEK VILÁGNAPJA

Európai Mobilitási Hét (szeptember 16–22.)

Október 4. az állatok világnapja
Az Európai Mobilitási Hét hozzájárul az európai polgárok egészségének és életminôségének javításához. A közlekedés üvegházhatást okozó gázkibocsátása gyorsabban nô, mint bármely más ágazaté. A közlekedés egészségre gyakorolt hatásai – ide értendôk a városi balesetek is – érintik a népesség túlnyomó többségét, és kiemelten hatnak a gyermekekre és az idôsekre. Közismertek a levegôszennyezés miatti légzôszervi és allergiás megbetegedések (sajnos egyre nagyobb mértékben a gyermekek körében), továbbá a zaj miatti stressz és funkciózavarok.
Az Európai Mobilitási Hét célja a fenntartható városi mobilitás hosszú távú megvalósítása, kiterjesztése helyi szintre. Felhívja a figyelmet a rendelkezésre álló közlekedési alternatívákra, élményt adó rendezvénysorozattal bevonja a lakosságot a fenntarthatóság végiggondolásába, valamint segíti a városi közterületek visszafoglalását a gyalogosok számára. A 2006 évi Mobilitási Hét programja megtalálható a http://www.levego.hu/amn/amn.htm oldalon.

Szeptember 22. Autómentes Nap

November utolsó pénteke –
NE VÁSÁROLJ SEMMIT! NAP
Az elsô Autómentes Napot 1998-ban rendezték meg Franciaországban. Az Európai Bizottság elôzô környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström 2000-ben az Autómentes Napot európai kezdeményezéssé nyilvánította, amelyben ezernél több település vesz részt minden évben. Az Autómentes Nap felhívja a nyilvánosság és a döntéshozók figyelmét arra, hogy társadalmunkban az autó uralkodó szerepe milyen káros hatást gyakorol a városi élet minôségére, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy az európai összlakosság 80 százaléka városokban él. E napnak köszönhetô, hogy például Európa számos belvárosából sikerült a forgalom-korlátozástól egészen az autók teljes kitiltásáig eljutni. Nem csak az ott lakók, de a látogatóik is örülnek az autóktól visszanyert térnek, levegônek, tisztaságnak. Magyarországon közel száz településen vannak kisebb-nagyobb rendezvények ezen a napon.

Október 15. Nemzetközi Gyalogló Nap
Az elsô magyarországi gyaloglónap alapjául egy tudományos kutatás szolgált, amelyet az Egyesült Államokban tettek közzé. A kutatás hatására rájöttek, hogy egy kis séta sokkal kevésbé megterhelô a szervezetnek, és sokkal könnyebb rávenni magunkat is, mint a kocogásra. Ráadásul rendszeresen alkalmazva, fôleg jó társaságban, akár családi környezetben, sokkal hatékonyabb lehet, mint az ötletszerûen végzett sporttevékenység.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.