kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
AJÁNLÓ

Kiadvány

REACH - a biztonságosabb vegyi anyagokért?
2006 ôszén dönt az Európai Parlament az EU új vegyianyag-szabályozásáról, a REACH-rôl (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals, magyarul: Vegyi anyagok bejegyzése, értékelése és engedélyezése). Nem mindegy, hogy a szabályozás mennyire lesz engedékeny, azaz hány mérgezô és környezetet károsító vegyi anyag használatát engedélyezi. A vegyipari lobbi hathatósan érvényesíti érdekeit, ezért a jövônk védelmében nekünk, civileknek mindent el kell követnünk, hogy a szigorúbb szabályozás mellett döntsenek a politikusok. A Levegô Munkacsoport és a Magyar Természetvédôk Szövetsége REACH - a biztonságosabb vegyi anyagokért? címû kiadványában a döntéshozók elé tárja a vegyi anyagok egészségi- és környezetvédelmi hatásait, a lakosság véleményét és a REACH bevezetésének gazdasági hatásait.

CD AJÁN­LÓ
Autó nélkül a városban

A Levegô Munkacsoport új oktatási segédanyaga az óvodások és az óvópedagógusok, valamint a 6–18 éves tanulók és pedagógusaik számára készült szemléltetõ anyagokkal, diaprezentációval, feladatlapokkal. Az CD-n található iskolai óravázlatok különbözõ tantárgyakba beépítve próbálják az Európai Mobilitási Héthez és az Európai Autómentes Naphoz kapcsolódó ismereteket, környezetvédelmi kérdéseket átadni, elmélyíteni.
A CD-t 1400 iskolába juttattuk el, de korlátozott számban még beszerezhetõ a Levegõ Munkacsoport irodájában.

LINK­
Elindult az ökoturizmus.hu
Néhány hónapja mûködik az ország elsô, kizárólag ökoturisztikával foglalkozó honlapja. A folyamatosan bôvülô http://www.okoturizmus.hu-t a váci székhelyû Magosfa Alapítvány hozta létre. Az ökoturisták elsôsorban abban különböznek más turistáktól, hogy az általuk meglátogatott helyeken úgy akarnak kapni, hogy abból a vendéglátók (értsd: a település, a szállásadó, a helybeli termelôk és kézmûvesek) a lehetô legtöbb hasznot húzzák. Az ökoturista azt tartja szem elôtt, hogy ne a nagy szállodaláncok egyikében töltse az éjszakáit, hanem például egy kis falusi vendégháznál.
A http://www.okoturizmus.hu egyrészt a szakma számára készült: a turizmus területén tevékenykedôk szemléletét kívánja formálni, meg akarja ismertetni az ökoturizmus jellegzetességeit, miközben értékes információkkal szolgál, és segíti a tapasztalatcserét is. A portál másik része a turistákat célozza meg, vázolja az ökoturizmus jellegzetességeit, és bemutatja az ökoturizmushoz kötôdô szolgáltatásokat is.

Verseny
Balogh János Országos Környezet- és Egészségvédelmi Csapatverseny
A versenyre a 12–14 éves korosztályból iskolánként egy, 3 fôs csapat jelentkezését várják. (A csapattagok legalább egyike 8. osztályos legyen, hogy a kémiában tanultakat is hasznosítani tudják.)
Jelentkezési határidô: 2006. december 1.
A verseny témakörei: A talaj-, a víz- és a levegôszennyezôdés, a hulladékok és a zaj, továbbá a globális környezeti problémák, a környezetszennyezés okozta egészségügyi problémák, a környezeti ártalmak megelôzésének illetve csökkentésének módjai A jelentkezésre írják rá az iskola nevét, címét, elérhetôségét és a felkészítô tanár nevét.
Nevezési díj iskolánként 1000 Ft. (A jelentkezôknek csekket külde-nek.)
Jelentkezési cím: Nagyné Horváth Emília, Herman Ottó Környezetvédelmi Oktatóközpont, 1101 Bp. Hungária-krt. 5–7.
Tel. /Fax: (1) 261-6786 
e-mail: hemike@freemail.huJELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.