kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hulladék-művészet
Újrahasznosító művészek alkotásai

Nem minden hulladék szemét, de a fogyasztói társadalom manipulált vágyai leggyakrabban elnyomják ezt a felismerést. Az újrafelhasználás fontos kulturális, gazdasági és ökológiai kérdéssé vált napjainkban. Az utóbbi években egyre több hulladékkal és hulladékból dolgozó művészt ismert meg a közönség Magyarországon. Vajon tudatos ökológiai szándék, szemléletformálás iránti törekvés, gazdasági kényszer vagy egy új anyag felfedezése hajtja őket?
Nyugat-Európa után Magyarországon is felütötte fejét a recycling-divat. Az így készült használati tárgyak lelassítják az időt, és ezzel fontos darabjai kollektív emlékezetünknek, viszont megváltoztatják eddigi esztétikai fogalmainkat. Nemcsak a maguktól lebomlásra képtelen anyagok újrafelhasználásáról van szó, hanem a művészeti életen belüli reciklálásról is. Jelen írás magyarországi művészekről szól, és nem tárgyalja a harmadik világból származó tömegesen gyártott naiv alkotások (sörösdobozból hamutál, csomagolóanyagból szatyor stb.) hátterét.
Az újrahasznosítás régóta használt technika, hisz már az ókori építészetben is gyakran ugyanazokat a köveket használták fel újra és újra, kultúrák épültek egymásra az előző elemeit felhasználva. Napjainkban a DJ- és VJ-kultúra új minőséget teremt a már meglévő zenék és képek újrakeverésével. Újrahasznosító művészek azok, akik hulladék anyagokból és tárgyakból dolgoznak úgy, hogy eredeti funkciójukat megváltoztatják, s ily módon befolyásolják a befogadók szemléletét, hétköznapi szokásait.

Anyagok és alkotók
Bizonyos esetekben demonstratív a hulladék alkalmazása, de létezik olyan alkotó folyamat, ahol a hulladék felhasználása nem célja, hanem eszköze a mű létrehozásának. A recycle.me alkotásainál a használati érték kerül előtérbe az eklektikus látvány mellett. Az iparművész célja, hogy megsokszorozza az elsődleges konzumtermék élettartamát, illetve olyan anyagokat használjon fel, melyekkel gyakran találkozunk a mindennapokban. Hulladékpapírból készített füzetei, munkaruhából varrt táskái és kutyaeledeles csomagolásból készített pénztárcái kedvelt és keresett termékei a ruhaboltoknak.


A Balkan Tango biciklibelsőkből és bakelitlemezekből készített táskái
A Balkan Tango biciklibelsőkből és bakelitlemezekből készített táskáit leginkább maga az anyag kihívása keltette életre, nem a környezettudatosság és a szemléletformálás. Technikailag és esztétikailag folyamatosan fejleszti termékeit, melyekkel már betört a nemzetközi piacra is.
A HINTS tevékenységében kiemelt szerepe van a közösségi térben lévő műhelymunkának, ahol a látogatók kreativitásukat kipróbálva megismerkedhetnek az újrahasznosítással a gyakorlatban. Papír és műanyag háztartási hulladékokból készítenek mindennap használatos tárgyakat és ékszereket. Elismertségüket jelzi, hogy idén a Szigeten a Műcsarnok meghívásának tettek eleget, és a Budapesti Őszi Fesztivál keretén belül a Körútfesztivál egyik helyszínén foglalkozásokat, megbeszéléseket szerveztek.
A Recycle Mission Hungary-t, mint ahogy már a neve is jelzi, erős küldetéstudat jellemzi. A főleg fiatal srácokból álló közösség tagjai megszállott biciklisták és művészek is egyben, akik kerékpáralkatrészekből készítenek öveket, mécsestartókat, bútorokat, asztalokat, székeket, lábtörlőket és kisebb dísztárgyakat. Gyakori vendégei fesztiváloknak, installációik és foglalkozásaik közkedveltek.

Retextil puffok és lámpa
A Retextil a textilhulladékok kreatív feldolgozásának lehetőségeit aknázza ki. A hagyományos kézműves technikák felölelésével, kevés energia felhasználásával működik, és maradéktalan hulladék-felhasználást tesz lehetővé. Alapanyaga a használt textíliákból sodrott rongyfonal, melyből szőnyeg, takaró, függöny, hintaágy, hinta, táska, kendő, szoknya, sőt akár sapka is készíthető. A Retextil Alapítványt Kovács Edit hozta létre, hogy beteljesíthesse küldetését a környezetvédelem, a rehabilitáció, a művészet, az oktatás, a képességfejlesztés és a közösségfejlesztés terén. A Retextil Tribe akciócsoport különböző helyszíneken spontán készülő térbeli műalkotásokat hoz létre. Már az építés közösségteremtő, a rongypuffokból, hintaágyakból, szőnyegekből, rongylámpákból összeállított meleg, színes tér pedig minden rendezvény kedvelt pihenőpontja.

Művészet és streetart

A Műcsarnok Magánügy? című kiállítása
2003 augusztusában Kovács Gergő építész, Kerekes Gábor képzőművész és Kaszás Tamás T. képzőművész közösen dolgoztak tíz napig a rotterdami Tentben megrendezett Overwork (Túlmunka) című kiállítás keretében. Az első három napon egy bevásárlókocsival hulladékot (főként faanyagokat) gyűjtöttek Rotterdam különböző városrészeiben konténerekből és kukák mellől újrafelhasználás céljából. Az összegyűjtött anyagokat rendszerezték, majd megtervezték az azokból létrehozandó új tárgyakat: egy fapadot és egy állólámpát. Miután elkészítették a tárgyakat, azokat a munka fotódokumentációjával valamint a maradék anyagokkal és a bevásárlókocsival a kiállítótérben helyezték el oly módon, hogy a látogatók a padon ülve egy, a pad formájával rokon – már korábban ott lévő – falfestményt szemlélhettek. A fapaddal a Védegylet és a Zöld Fiatalok által szervezett Ökofeszten is találkozhatott a magyar közönség. A Műcsarnok Magánügy? /Private Matter? kiállítása is hasonló szándékból valósult meg tavaly télen. Az alkotások közös jellegzetessége a fenntarthatóságra való törekvés, a közös munka természetessége, a nagyobb kérdések utáni vágy volt.
A hivatalos művészet mellett létezik egy alternatív, ám érdekes művészeti vonulat. A Gerilla Propaganda Kollektíva (GPK) aktivista tagjai a kamerákat és a biztonságiakat kijátszva matricáznak és plakátolnak, munkáikban felhasználják a köztéri felületeket elborító vizuális szennyezést: a reklámokat. Kreatívan és önszerveződő módon harcolnak a vizuális rabszolgaság ellen. Többek között a fényreklámok plakátjait veszik ki tartóikból, átalakítják, majd visszahelyezik őket. Az újrahasznosítás nem céljuk, hanem eszközük és környezettudatos életük magától értetődő része. A figyelem leginkább a 2005. április 8-i akciójuk hatására irányult rájuk: „Lehet más a politika” és „Lehet más a város” tábla lógott többek közt Ady, Dózsa György nyakában és Petőfi Sándor ujján. A kortárs művészet része az, amit űznek, nem összekeverendő a várost elcsúfító „tag”-ekkel (értelmezhetetlen jel a falon, általában egy önjelölt művész aláírása – A szerk.) és grafittikkel. Tevékenységük inkább az ellenállás, a kreativitás, a közvetlen cselekvés közé esik. Műveik, melyeket legszívesebben akciónak neveznek, radikális politikai beavatkozások nyilvános terekbe.
Piroch Katalin

_________________________________________________________________
Idén nyáron Cserkúton a pécsi Zöld-Híd Alapítvány, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és a Cserkúti Faluszépítő Egyesület nemzetközi tábort szervezett a hulladékok újrahasznosításának kreatív, alkotó módjairól. A program alapgondolata az volt, hogy az elszigetelten, külön-külön kialakulóban lévő hulladék újrahasznosító technikák, módszerek kapcsolatot találjanak egymással, és ami még fontosabb, ezekkel a környezeti nevelők is megismerkedjenek.
A Rügyecskék Alapítvány futó projektje a hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztatását és képzését tűzte ki célul. Egy ezerfős település háztartási textilhulladéka tíz halmozottan hátrányos helyzetben lévő embernek adhat munkát, akár otthon, házi bedolgozói rendszerben. A program együttműködő partnere a Retextil.
A Zöld Fiatalok Egyesület alternatív kiadványterjesztő hálózatot hoz létre civil szervezetek ingyenes kiadványainak. Budapesti szórakozóhelyeken, boltokban és oktatási intézményekben hulladékból készült tárolókat helyeznek ki, amelyek a HINTS, a Retextil, a recycle.me, a Balkan Tango, Kaszás Tamás T. képző- és Katona Berta iparművész műhelyében készültek.
________________________________________________________________JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.