kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
KÖT
Miért érdemes szigetelni?

A szigetelés megtérülő beruházás. Alacsonyabb fűtési számlát jelent és kényelmesebb, kellemesebb életet biztosít. A lakás jobb levegőminősége kevesebb egészségügyi problémához vezet, és a tökéletesebb szigetelés hosszútávon is segít megőrizni az épület műszaki állapotát. Így a nedvesség és a penészedés kisebb károkat okozhat csak az épület szerkezetében. Növekszik az ingatlan értéke és a szigeteléssel a jövőbeni fenntartási költségek is csökkennek.
A Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának környezetvédelem és településfejlesztés szakos hallgatója kért segítséget tanácsadó irodánktól egy esettanulmány elkészítéséhez. Mariann egy 120 lakásos bérház teljes hőigényét, és főként az ezzel járó szén-dioxid-kibocsátás adatait kereste, hogy meghatározhassa, mennyit nyer egy épület a szigeteléssel, és mennyi szén-dioxidtól szabadul meg a környezet.
Mariann számításai a következő konkrét adatokkal bizonyítják, hogy a szigetelést nemcsak környezetvédelmi, hanem gazdasági megfontolásból is érdemes elvégezni. Néhány adat az esettanulmányból:
„Egy lakás átlagos alapterülete 65 négyzetméterben határozható meg (ebbe természetesen beleférnek a valahai bérházak 80 négyzetméter alapterületű nagyobb lakásai és a kisebb, 50 négyzetméter alapterületű másfél szobások is). Egy lakás éves fűtési hőmennyiségigénye ezáltal 49 140 megajoule/év. Az összes lakás (120) éves fűtési hőmennyiségigénye 5 896 800 megajoule/év, azaz 5897 gigajoule/év.
Ezt a kapott hőigényt még korrigáltam az átlagos tüzelőberendezés hatásfokával. A földgáz-bázisú hőtermelés 55 gramm/megajoule, azaz 55 kilogramm/gigajoule fajlagos szén-dioxid-kibocsátását vettem további számításaim alapjául. Ennek értelmében az éves szén-dioxod-kibocsátás 120 lakás esetén 382 tonna szén-dioxid (egy lakásra vetítve 3,2 tonna). Szigeteléssel esetünkben a fűtési hőmennyiség-igény, s ennek megfelelően a tüzelőhőigény és az ehhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás is 60 százalékkal csökkenthető. Szigetelés után ez annyit jelent, hogy 153 tonna szén-dioxid-csökkenés érhető el 120 lakásra mérve, azaz a környezetet megközelítőleg 229 tonna szén-dioxid szennyezéstől lehet megkímélni éves átlagban, köszönhetően a 4162 gigajoule-nyi tüzelőhő megtakarításnak.”
Magyarországon az energiahordozók felhasználásának mintegy harmada fordítódik fűtésre, tehát nem közömbös a környezet szempontjából, hogy a fűtési hőigény kielégítése mekkora környezetterhelést eredményez, azaz milyen technológiával oldódik meg. A legkedvezőbb energetikai mutatókkal rendelkező hőellátási módok egyike a távhőellátás.
A szennyezőanyag-kibocsátás csökkentését elsősorban tüzelőanyag megtakarítással lehet elérni. Takarékoskodjunk az energiával!


A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodája ingyenes segítséget ad környezetvédelmi ügyekben. Telefon: 411-0509, 411-0510, e-mail: levego@levego.hu

Lendvai Petra


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.