kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
„Akik nem a napos oldalon állnak”
Küllői Péter a Mosoly Alapítvány alapítója

Küllői Péter bankár előkelő helyet foglal el a leggazdagabb magyar emberek listáján. Hat éve vonult vissza az üzleti élettől, hogy a hátrányos helyzetű és beteg gyerekek napjainak szebbé tételén dolgozzon főállásban. Az üzletembert élete nagy döntéseiről kérdeztük.

■ Ön szeret Magyarországon élni?
Abszolút. Önszántamból jöttem vissza Angliából, ahol pár évet éltem. Ez egy nagyon jó ország, mert mediterrán, mert az emberi kapcsolatok, barátságok sokat számítanak, mert az ember tud változtatni a környezetén. Két nagy baja van Magyarországnak: a pesszimizmus és az irigység. Amikor hazaköltöztem, megpróbáltam olyan módszereket kitalálni, amivel ezeket ki lehet szűrni. Én például csak a Financial Times-t olvasom nap mint nap, mert úgy gondolom, hogy ami lényeges, az benne van, ami meg nem lényeges, az nem érdekel. Nem érdekel, hogy szellentett-e egy politikus, sőt az lenne a jó, ha nem is ismernénk a politikusainkat. Az utóbbi időkben történt politikai botrányok miatt persze nehéz kívül tartani a híreket, ilyenkor nem is érzem magam olyan jól, de egyébként szeretek itthon élni.

■ Már harminc évesen elhatározta, hogy a negyvenedik születésnapján kivonul az üzleti életből. Így is tett. Miért?
A keleti vallások szerint az ember harminc-negyven éves korára áll össze. Előtte az előző életét éli, s csak ekkor kezdi el a sajátját. Persze az egy izgalmas dolog, hogy az ember alkot, épít, és a fontosságtudata, az egója folyamatosan pozitív visszacsatolásokat kap, végigutazza a világot és nagyon fontos emberekkel van jóban. De ha összeáll valaki, akkor látni fogja, hogy ez az életének csak az egyik része. A sötétüveges luxusautók eltakarják az élet rossz dolgait, a szegénységet, a betegséget, és nemcsak eltakarják, de valahogy el is feledtetik. Én igyekeztem nem így tenni, de az előző életemben nem volt időm a gyerekeimre és a kultúrára. Minőségileg sokkal jobb életet élek most.

■ Soha nem szédítette meg a pénz?
Nem nagyon változott az életstílusom, amióta különböző listákon rajta vagyok, mint vagyonos ember. Pont ugyanúgy élünk, mint ahogy éltünk előtte. Sajnos a mai világban az élet kellékeinek a dicsőítéséről szól minden, és nem az élet dicsőítéséről. Tehát nem igaz, hogy pénzzel mindent meg lehet venni. Persze, ha nincs elegendő pénz, az probléma. De messze nem annyi kell ahhoz, hogy az ember jó minőségű életet tudjon élni, mint ahogy ezt az emberek gondolják, vagy mint ahogy ezek a listák sugallják. Tehát igazából én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy kemény munkával megteremtettem azt, ami egy ilyen minőségű élethez kell. Úgy érzem, megdolgoztam érte. De ettől függetlenül nem szabad elfelejteni a szerencse szerepét az ember életében, akár csak azt, hogy nem 20 évvel korábban születtem. Ebből az következik, hogy annak, aki a napos oldalon van, kötelessége segíteni azokon, akik nem a napos oldalon állnak. Erről szól most az én életem.

■ Hogyan látott munkához, amikor 2000-ben hazajött Angliából?
1996-ban barátaimmal, Jaksity Gyurival, Bajnai Gordonnal és Winkler Gyulával megalapítottuk a Mosoly Alapítványt, amely hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésével foglalkozik. Én akkoriban annyit tudtam, hogy ha visszavonulok a bankáréletből, akkor csak ezzel akarok foglalkozni. Az alapítvány élete a felméréssel kezdődött. Fontos volt látni, hogy mivel teszünk jót a gyerekeknek. Ha nevelőotthonban élő gyerekeket Disneyland-be vinnénk, azzal nem tennénk jót nekik, mert nekik nincs mihez kötniük a múltat, és igazából úgy élnék meg, hogy ma egy „nagyon jó dologhoz jutottam hozzá, amihez soha többé nem tudok”. De ha egy fotós képzést csinálunk számukra, azzal célt adunk nekik. Míg annak, aki esetleg tudja, hogy el fogja veszíteni a látását, annak nagy ajándék a Disneyland, mert az emlék az ott marad a fejében.
A Bátortábor egy-egy nyolc napos turnusa elszigetelt kis csodavilágként működik. Itt a krónikus beteg gyerekek végre nem azt hallják, hogy „mit nem szabad, mit ne csinálj, mert te erre képtelen vagy”. Az összes táborlakó, köztük az önkéntesek, orvosok, nővérek, mind részei annak a családnak, amely megmutatja a gyerekeknek, hogy épp olyanok, mint a többi gyerek. Ha én lemegyek, akkor nekem is jut valamilyen játékos szerep ebben a „családi” összejövetelben.

■ Piacfelmérés, ez elég furcsán hangzik egy jótékonysági alapítvány életében.
Az összes jótékony tevékenységbe bele kellene vinni az üzleti gondolkodást. Egy kórháznak, iskolának, alapítványnak vagy kormányzati intézménynek úgy kellene működnie, mint a tőzsdén jegyzett társaságoknak: hitelesen, profin, átláthatóan, hogy mindenki tudja, mi mennyibe kerül, mit akarunk elérni vele. Az üzleti világ sok szempontból nagyon tiszta, mert ott mérik a sikert. Az a kérdés, hogy a vállalkozás vagy befektetés nyereséges vagy nem, túléli-e a változásokat vagy nem, fejlődik vagy nem. Persze mindezt pénzben mérik, és ez a fajta mérés vagy kihívás engem már nem érdekel, az azonban sokkal inkább, hogy hogyan lehet ezt a szemléletet bevinni egy kulturális intézmény életébe, vagy hogyan lehet egy alapítványt ilyen elvek alapján felépíteni. Ezt próbálom most éppen a Zeneakadémia életébe becsempészni, és persze a saját alapítványaimban is alkalmazni.

■ Hogy telnek a hétköznapjai?
Van egy tizennyolc, egy tizenhat és egy nyolc éves gyerekem, a nap velük indul. Általában én viszem őket iskolába. De még mindig sokat utazom, mert a Paul Newmann nevéhez kötődő gyerekek táboroztatásával foglalkozó nemzetközi szövetség igazgatósági tagja vagyok. Élvezem ezt a munkát, mert sokat tanulok a gyerekektől. Például őszinteséget és nyíltságot, ahogy bátran kimondják a dolgokat. Én most abszolút cenzúra nélkül élem az életemet, tehát, ha valaki megkérdezi a véleményemet, akkor én elmondom, ha nem tetszik, akkor nem tetszik. Az a modell, amit én hozok otthonról, és szeretnék is átadni a gyerekeimnek, nem más, mint hogy az ember legyen jó és gondoljon másokra.


________________________________________________________________
Küllői Péter – 46 éves mérnök. Családos, három gyermeke van. ■ 2005–az Association of Hole in the Wall Camps igazgatósági tagja, a „Genie Oblige” kuratóriumi tagja ■ 2003– a Barretstown Gang Camp igazgatósági tagja ■ 2002– a Bátortábor Alapítvány igazgatósági elnöke ■ 1996– a Mosoly Alapítvány alapító igazgatósági tagja ■ 1998–2000 a londoni CA IB Investmentbank részvénykibocsátásért felelős ügyvezető igazgatója ■ 1995–1997 a Creditanstalt Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója ■ 1992–1994 az Eurocorp Rt. ügyvezető igazgatója ■ 1988–1992 a Creditum Rt. ügyvezető igazgatója ■ 1986–1988 az InterBank elemzője, később a befektetési részleg vezetője ■ 1985–1986 a Minőségi Kör GT asszisztense
____________________________________________________________________
A mindennapi pozitív élmények komoly segítséget nyújtanak a beteg, fogyatékos, hátrányos helyzetű gyermekek életében, problémáik megoldásában, fájdalmuk enyhítésében. Minden egyes örömteli pillanat növeli önbizalmukat és visszaad valamit elvesztett életerejükből, hitükből. A Mosoly Alapítvány célja egyszerű. Minél több rászoruló gyermeknek szeretnék megadni ezeket az élményeket és elhitetni velük, hogy máskor is lehet részük ilyen örömteli pillanatokban. Programjaikkal szeretnének egyben példát mutatni a társadalomnak: a betegség, a fogyatékosság vagy a hátrányos helyzet nem lehet bélyeg, ami megakadályozza a gyerekeket abban, hogy teljes életet élhessenek. Sokszor ezek csak átmeneti állapotok, vagy olyan problémák, amelyeket meg kell próbálni megoldani, vagy meg kell tanulni együtt élni velük. Akkor segítünk a legtöbbet – vallják – ha nem sajnálkozunk vagy bélyegezzük meg a gyermekeket előítéleteinkkel és félelmeinkkel, nem kezeljük hátrányos helyzetűként őket, hanem utat mutatunk számunkra az egészséges, harmonikus és teljes élet felé vezető úton.
A Mandala program 2003 őszétől Fehértón, Győrtől nem messze, csodálatos környezetben működik. A gyerekek a foglalkozásokat vezető festőnő által megálmodott „mesebirodalomban” találkoznak minden héten, hogy különböző technikákkal mandalákat és más különleges alkotásokat készítsenek.

Néhány a Mosoly Alapítvány programjai közül:
2006. novemberében lány-klubot indítottak, hogy megtanítsák a kamaszlányokat, mit jelent a XXI. században nőnek lenni, nővé érni, hogyan lehet az elférfiasodott világban is boldogan élni női szerepeiket.
Az idén is megrendezik szokásos karácsonyi ünnepségüket a Magyar Színházban, idén is közel négyszáz olyan gyermek részvételével, akiknek nagyon kevés jut az ünnepek emelkedett hangulatából.

A Bátortábor Alapítványt egy elkötelezett szakmai csoport hozta létre. Céljuk komplex terápiás rekreációs programok megvalósítása volt daganatos és más krónikus betegséggel élő gyermekek és családjaik részére. A mára országos szintű program a gyermekek gyógyulását, társadalmi visz­szailleszkedését segíti, és az önmagukba vetett hitet erősíti intenzív élményterápia alkalmazásával, nyári gyerektáborok, ősz­szel és tavasszal hétvégi családi táborok, valamint évközi programok formájában. A Bátortábor minden napja az élményekről, a vidámságról szól. A programok között napközben szerepel az evezés, lovaglás, íjászat, kézművesség, tánc, zene, sport, színjátszás, majd némi készülődés után este jöhet a Casino, a táncház, a Tiéd a Színpad vagy a Beach Party. A programok lényege, hogy a gyerekek számára minden tevékenység sikerélményt nyújt, ez önértékelésükre is pozitív befolyást gyakorol, ezt hívják terápiás rekreációnak. A Bátortábor ugyanis nem a betegségről, a korlátokról, a fájdalomról, vagy a tehetetlenségről szól, sokkal inkább az életről, a lehetőségekről, a mosolyról és az összetartozásról.
A Bátortábor Alapítvány évi száz milliós költségvetéssel működik, közel húsz fő- és mellékállású alkalmazottja van. Ebben az évben indult meg a végleges, nemzetközi táborhely felépítése Hatvanban, amely teljesen akadálymentesített lesz százötven férőhelyes étteremmel, nagy közösségi csarnokkal, gyerekházakkal és orvosi rendelővel. A táborokban közel háromszáz önkéntes dolgozik nyaranta, köztük sok egyetemista, de vannak olyan cégek, akikkel együttműködés keretében az alkalmazottak munkaidejüket a táborban tölthetik.

Varga Judit


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.