kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Je­les na­pok

DECEMBER 10. AZ EMBERI JOGOK NAPJA >>> DECEMBER 11. NEMZETKÖZI HEGY NAPJA >>> DECEMBER 29. A BIODIVERZITÁS VÉDELMÉNEK VILÁGNAPJA >>> FEBRUÁR 1. A CIVILEK NAPJA MAGYARORSZÁGON >>> FEBRUÁR 1. A TISZA ÉLŐVILÁGÁNAK EMLÉKNAPJA >>> FEBRUÁR 2. A VIZES ÉLŐHELYEK VILÁGNAPJA >>> MÁRCIUS 6. NEMZETKÖZI ENERGIATAKARÉKOSSÁGI VILÁGNAP >>> MÁRCIUS 22. A VÍZ VILÁGNAPJA >>> MÁRCIUS 23. METEOROLÓGIAI VILÁGNAP
December 10. Az emberi jogok napja
1948. december 10-én az ENSZ közgyűlésén elfogadták az Emberi és polgári jogokról szóló egyetemes nyilatkozatot. Ennek emlékére az ENSZ 1950. december 4-i közgyűlése december 10-ét az emberi jogok napjává nyilvánította. A Nyilatkozat 30 cikkben fogalmazza meg az emberi jogokat (az alapvető polgári, kulturális, gazdasági, politikai és szociális jogokat), amelyek megilletnek minden embert, fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra vagy politikai meggyőződésre való tekintet nélkül. Nem törvényerejű és így nem kötelez, de hatásosan lehet vele diplomáciai és erkölcsi nyomást gyakorolni kormányzatokra, és gyakran hivatkoznak is rá. A Nyilatkozat az alapját képezi két, kötelező erejű ENSZ-egyezménynek (Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya; Gazdasági, szociális és kulturális jogok nemzetközi egyezségokmánya), melyeket 1966. december 16-án fogadott el a Közgyűlés. A Guinness rekordok könyvében a Nyilatkozat a világ legtöbb nyelvre lefordított dokumentuma; eddig 332 nyelvre és nyelvjárásra fordították le.
December 11. Nemzetközi hegy nap
2003-ban tartották meg először a Nemzetközi hegy napot, mely a 2002-ben rendezett „A hegy nemzetközi éve” rendezvényből született. A nemzetközi nap célja, hogy felismerjük, milyen alapvető szerepet játszanak a hegyek életünkben, és átérezzük annak felelősségét, hogy megvédjük környezetüket.
Február 1. A Tisza élővilágának emléknapja
2000. január 31-én a Szamos felső folyásának vízgyűjtő területén működő román-ausztrál tulajdonú Aurul bányavállalat Romániában cianiddal és nehézfémekkel szennyezte a Szamos és a Tisza folyókat. A szennyeződés február 1–12. között vonult le a Tiszán ökológiai katasztrófát okozva a folyó élővilágában. A magyar országgyűlés erre emlékezve 2000. június 16-án elfogadott határozatának 10. pontjában február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította.
Február 2. A vizes élőhelyek világnapja
A Ramsari Egyezmény Állandó Bizottsága 1996-ban nyilvánította február 2-át a Vizes élőhelyek világnapjává, annak emlékére, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá az iráni Ramsarban a Ramsari Egyezményt, amelyben a kormányok a biológiai sokféleség megőrzése érdekében felelősséget vállaltak a vizes élőhelyek védelméért. Az egyezmény mára a vizes területek általános védelmére irányuló világkonferenciává bővült. Magyarország 1979-ben írta alá a dokumentumot, s azóta huszonhárom különösen védett területet jelölt ki, köztük a Fertő-tavat, a Balatont, a kiskunsági szikes tavakat, a Hortobágy egyes részeit. Az alapító országok között csak tizennyolc ország szerepelt, de mára az egyezményt aláíró országok száma 130 fölé emelkedett. A hatálya alá tartozó összes vizes terület meghaladja a százmillió négyzetkilométert.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.