kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Ajánló

Kiadvány
A díj, amit érdemes kivetni
Útmutató a tehergépjárművek útdíjainak új európai uniós szabályozásához

Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) tanulmányának célja, hogy útmutatást nyújtson az Európai Unió tagállamaiban a döntéshozóknak, szakembereknek, civil szervezeteknek a tehergépkocsik útdíj-fizetési rendszerének bevezetési, illetve átalakítási lehetőségeivel kapcsolatban. A tanulmányt több tényező is rendkívül időszerűvé teszi. A tehergépkocsik forgalma rohamosan növekszik szerte Európában, ami súlyos közlekedési és környezetvédelmi problémákhoz vezetett. Az Európai Bizottság megbízásából végzett kutatások kimutatták: a tehergépkocsik – és ezen belül különösen a nehéz járművek – üzemeltetői csak a töredékét fizetik meg azoknak a költségeknek, amelyeket okoznak.

Uniós törekvések a fenntartható növényvédelemért

Az Európai Bizottság három új, a növényvédő szerekkel kapcsolatos jogszabálytervezetet készít elő. A jelenlegi növényvédelmi gyakorlat problémáiról, az emberi egészség és a környezet megóvása érdekében készülő tervezetek fontosságáról és az ezekkel kapcsolatos civil elvárásokról szól a Levegő Munkacsoport legújabb döntéshozóknak szánt kiadványa.
A kerékpározás hazai elterjedése, kultúrájának megteremtése vagy rehabilitációja ügyében sokéves erőfeszítés folyik Magyarországon. Mészáros Péter, a Magyar Közlekedési Klub elnökének új tanulmánya a kerékpározással és a fenntartható közlekedéssel foglalkozó holland civil, szakmai, önkormányzati és kormányzati szervekkel történt tapasztalatcserék eredményeit, példáit összegzi. A kerékpározás szempontjából Hollandia mintaországnak tekinthető, mert hagyománya és kultúrája van a kerékpározásnak, és a királynő valamint a miniszterek is biciklivel járnak.MÉDIA
Új környezetvédelmi rádióműsor
Szerdánként 15 órától új ökológiai, környezeti és társadalmi kérdésekkel foglakozó műsor hallható a Kossuth Rádióban Ökosansz címmel.
Az élő, interaktív műsorban az életminőségünket és a jövőnket befolyásoló természeti és társadalmi jelenségekről, folyamatokról beszélgetnek a szerkesztők meghívott szakértők, tudósok, környezetpolitikusok és a zöld mozgalom képviselőnek bevonásával. Az adás alatt hívható telefonszám: (1) 328-8472. Az adásban megszólaló hallgatónknak egy perc áll rendelkezésére véleményének vagy kérdésének közlésére.JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.