kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
VÍZ AZ EMBERI SZERVEZETBEN

Szervezetünk minden sejtjét túlnyomórészt víz alkotja. A vér 92, a csontok 22, az agy 75, az izmok 75 százaléka víz. A víz ezenkívül:
A sejtekbe tápanyagot és oxigént juttató, és az elhasználódott anyagokat elszállító vér- és nyirokkeringési rendszer legnagyobb részét alkotja.
Segít a vesékből kiöblíteni a mérgező anyagokat.
Segít egyensúlyban tartani elektrolitjainkat, ami hozzájárul vérnyomásunk szabályozásához.
Segít szemünk, szájunk és orrjárataink nedvesítésében.
Forróságban segít a test hűvösen tartásában, és elszigeteli a testet a hidegtől.
A szerveket kipárnázva lengéscsillapítóként funkcionál.
Segít az ízületek kenésében, továbbá a vér, a verejték, a könny és a nyál része.
Sok olyan nyomokban előforduló ásványi anyagot tud biztosítani, amelyre a szervezetnek szüksége van.
Mennyi folyadékot igyunk?
Az, hogy valakinek mennyi vizet kell naponta meginnia, függ: a test méretétõl, a fizikai aktivitás szintjétõl, sõt az éghajlattól is.
Az elvesztett folyadékot – amely vizelet (1300 ml), széklet (150 ml), verejtékezés (500 ml) illetve légzés (450 ml) útján távozik szervezetünkbõl – folyamatosan pótolnunk kell.
Szervezetünk maga is termel folyadékot az anyagcsere-folyamatok eredményeként a tápanyagok elégetésekor, amelynek mennyisége mintegy 300 milliliter naponta. A maradék másfél litert táplálék és folyadékfelvétel útján kell pótolnunk.
Naponta 1,5 és 2,5 liter közötti vizet kell meginnunk ahhoz, hogy pótoljuk a nap során elvesztett folyadékmennyiséget, de kánikulában, sportolás közben akár 4–5 literre is szükségünk lehet. Az egészséges felnõtt ember napi folyadékszükségletének egyharmadát az elfogyasztott szilárd táplálékok, kétharmadát folyadékok fedezik. Részletesebben lebontva: a folyadékbevitel körülbelül 70 százaléka ivóvízbõl, üdítõkbõl, gyümölcslébõl, teából, levesekbõl, tejbõl, és egyéb italokból származik, körülbelül 20 százalékát gyümölcsök és zöldségek adják, mintegy 10 százaléka pedig kenyérrel, hússal, tojással, hüvelyesekkel kerül a szervezetbe. A kellõ vízmennyiség legjobban vízfogyasztással tartható fenn. A kof­feintartalmú italok, mint például a kávé, kóla és az alkoholtartalmú italok vizet vonnak el a szervezetbõl, mivel a feldolgozásukhoz több víz kell, mint amennyit ezekkel beviszünk.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.