kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
ZÖLDHÍREK

HÉTKÖZNAPOK SZÉNDIOXID-KIBOCSÁTÁS NÉLKÜL
Bemutatták az első valódi "zéró-karbon" házat a februári EcoBuild kiállításon Angliában. A készítők, különböző zöld építész vállalatok, akik ruralZed néven összefogtak a projekt kedvéért, azt állítják, hogy ez az első olyan ház, amely tényleg semennyi széndioxid-kibocsátással sem jár. Nagy Britanniában már most meg lehet rendelni a házat, s három hónappal később már be is lehet költözni.
Noha ugyanúgy bevezetik ide is a hagyományos elektromosságot, de a házat úgy alakítják ki, hogy azt akár soha se kelljen használni. A ház fő erőssége az, hogy háromszor annyira szigetelt, mint a most elterjedt házak, ami azt jelenti, hogy kivéve a szélsőséges időjárási viszonyokat, januárban nem kell fűteni, augusztusban pedig nem kell légkondicionáló berendezést használni. Szélsőséges időjárás esetén egy kisteljesítményű hűtőberendezést vagy radiátort lehet használni.
A szükséges elektromosságot a tetőn található napelemek állítják elő. Szélturbinát is lehet működtetni, amennyiben a házat annak megfelelő területre építik fel. A gyártók szerint ezzel évente annyi többlet energiát lehet előállítani, ami elég egy elektromos autónak több mint tízezer kilométer megtételéhez.
A vízmelegítést napkollektorok oldják meg, amelyet egy biomassza kazán támogat meg abban az esetben, ha nem süt a nap. Ez a kazán faforgácsokkal működik, és nagyjából féltucat házat tud ellátni egyszerre energiával.
A ház alapozását rendkívül erős gerendákkal oldották meg, Bill Dunster, a ZEDfactory igazgatója szerint "ez kicsit olyan, mint az a fotel az Ikeában". Tudniillik az a fotel, amely szinte minden terhelésnek ellenáll.
Egy három hálószobás ház a nagyjából három hetet igénybe vevő felépítéssel együtt körülbelül 50 millió forintnak megfelelő összegű angol fontba fog kerülni. Ugyanakkor Nagy Britanniában most is ennek az összegnek a kétharmadába kerül egy ugyanekkora, ám hagyományos ház megépítése.
Forrás: greendirectory.net
EGYMILLIÁRD EMBERT ÖLHET MEG A DOHÁNYZÁS
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO februárban kiadott jelentése szerint a XXI. században a dohányzás egymilliárd halálos áldozatot is követelhet, amennyiben a kormányok nem hoznak megelőző intézkedéseket.
A jelentés azt javasolja az egyes országoknak, hogy hozzanak meg néhány döntést annak érdekében, hogy egyre többen szokjanak le a dohányzásról, különösen a nők és a gyerekek, akikre ez nagyobb veszélyt jelent. A WHO szerint az egyik leghatásosabb lépés, ha a dohányáruk után fizetendő adó mértékét legalább 75 százalékkal megnövelik. Ezen kívül szükség van arra is, hogy figyelemmel kövessék a dohányosok szokásait és a megelőző intézkedések hatását, a dohányzást a lehető legtöbb helyen tiltsák be, továbbá folyamatosan segítséget kapjanak azok, akik le akarnak szokni. Emellett a WHO szerint az embereket állandóan figyelmeztetni kell a dohányzás veszélyeire, valamint be kell tiltani a dohányreklámok minden formáját.
"Noha mindenhol elkezdték már a dohányzás elleni küzdelmet, valójában minden országnak ennél sokkal többet kellene tennie." – mondta Dr. Margaret Chan, a WHO főigazgatója.
A dohányipar jelenlegi fő célpontja a fejlődő világ, ahol rohamosan növekszik a dohánytermékek fogyasztása. A jelentés hangsúlyozza, hogy 100 millió, most még 30 évesnél fiatalabb kínai hal meg a jövőben a dohányzás miatt, míg Indiában a középkorú férfiak közül elhalálozók negyedének halálozási oka a dohányzásra vezethető vissza.
Forrás: guardian.co.uk
6É FUTÁS A VILLAMOSSÍNEKEN

A következő hónapokban is lesz 6É futás, legközelebb április 11-én, majd május 9-én, június 13-án és így tovább, minden hónap második péntek éjszakáján.
"A 6É futás nyitott, magánkezdeményezésű örömsport-esemény, útvonala a budapesti hatos villamos 8,6 kilométer hosszú sínpályáját követi. Minden hónap második péntekjén éjfélkor kezdődik a Móricz Zsigmond körtéren (találkozó a sínek végénél, a megállóban) és a Moszkva téren ér véget.
Részvételi feltételek:
1)A 6É futás térítésmentes; regisztráció, nevezési díj nincs.
2) A futáson önkéntesen, saját felelősségére vesz részt mindenki.
3) A 6É futás pártpolitikától mentes esemény.
4) A futás résztvevői vállalják, hogy a közrendet nem zavarva, zárt sínpályán, a villamosnak szóló közlekedési jelzéseket betartva, egy csoportban, egyenletes tempóban (kb. 6:30 percenként 1 kilométert) futnak.
5) A kezdő vagy gyengébb futók motiválása végett nem elvárás a teljes táv teljesítése. Be- és kiszállni a villamosmegállókban lehet.
6) A 6É futáson csak láthatósági mellényt viselve szabad részt venni."
Forrás: 6efutas.blogspot.com
CSIRKÉK, TOJÁSOK ÉS TUDATOS VÁSÁRLÓK

Az egyik legnagyobb angliai állatvédő szervezet, az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) legutóbbi felmérése szerint a megkérdezettek 73 százaléka mondta, hogy mióta megtudták, hogy a csirkéket általában milyen szörnyű körülmények között tartják, azóta igyekeznek olyan szárnyasokat vásárolni, amelyeknek a boltba kerülést megelőzően jobb életük volt.
Az RSPCA idén januárban hatalmas kampányba fogott, hogy a vásárlókat meggyőzze arról, hogy igyekezzenek tudatosan vásárolni, és ne vegyenek nagyüzemben előállított szárnyasokat, illetve tojásokat, amelyek esetében feltételezhető, hogy rövid és keserves életük volt. Az egyik fő tévécsatornán a két sztárszakács, Jamie Oliver és Hugh Fearnley-Whittingstall is a kezdeményezés mögé állt, és komoly vitát robbantottak ki az olcsó ételek előállításával kapcsolatos morális kérdésekről. Tehát az RSPCA-felmérés szerint a kampány rendkívül sikeres volt.
Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság 2008. január 10-én megerősítette a hagyományos, ketreces tojótyúktartás tilalmát, mely 2012-től lép érvénybe. A ketrecben tartott tojótyúkok nem tudják szárnyaikat kiteregetni, nem tudnak kapirgálni, fészket építeni, hiszen nagyjából akkora terület áll rendelkezésükre, mint egy A4-es lap. Pencz Levente, a Fauna Egyesület programigazgatója szerint "Magyarországon még mindig több tojást állítanak elő háztáji gazdálkodásban, mint ipari körülmények között. Ennek ellenére a lakosság 60 százaléka jellemzően boltban vásárol, ahol a nemketreces tartásból származó tojás csupán 2 százalékban van jelen."
Azoknak a figyelmébe, akik Magyarországon tudatosan szeretnének tojást vásárolni, ajánljuk a tojásokon lévő kódot. Ezen az első szám mutatja az állattartás módját (0–bio, 1–szabadtartású, 2–mélyalmos, 3–ketreces), ezt követi az országjelzés, majd az állattartó telep vagy a termelő száma.
Forrás: guardian.co.uk, http://www.zoldmagazin.com
PROGRAMAJÁNLÓ
A Levegő Klubon kívül még sok más programot kínálnak a hazai zöld szervezetek a következő hónapokra.
Többek között folytatódnak a beszélgetések a Humusz Házban (1111 Budapest, Saru u.11.), melyek során április 2-án Papp Sándor ny. egyetemi tanár Őrültek és egyes közgazdászok címmel, április 9-én Zaja Péter Az idő fogságában avagy a fogyasztói társadalom csapdái címmel, április 16-án pedig Gulyás Emese (Tudatos Vásárlók Egyesülete) Fenntartható fogyasztás címmel tartanak előadásokat. A Védegylet is folytatja ökopolitikai beszélgetéseinek sorozatát: április 11-én a méltányos kereskedelemről, április 25-én a nonprofit szektorról, május 9-én a nemzetközi fejlesztésről és a világszegénységről, május 23-án pedig az érdekérvényesítésről fognak a meghívott szakértők és nézők beszélgetni. A helyszín a Sirály kávézó (Budapest, VIII., Király u. 50.).
Már lehet jelentkezni a 2008 októberében Barcelonában a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által rendezendő természetvédelmi világkongresszusra. A konferencia témái: a fenntartható megoldások alakítása – a változás klímája; egészséges környezetek, egészséges emberek; az élet sokféleségének megőrzése. A szervezők több, mint 8000 résztvevőre számítanak. További felvilágosítás és jelentkezés a kongresszus honlapján: http://www.iucn.org/congress/2008.
Áprilisban fontos esemény a Föld Napja, amelyre idén is sokan készülnek programokkal, előadásokkal. A rendezvény legnagyobb és legvidámabb része kétségtelenül a biciklis felvonulás, azaz a Critical Mass, amelyre idén Budapesten április 20-án, vasárnap kerül sor. A felvonulás végén a Városligetben tömeges véradásra lesz lehetőség a helyszínre kivonuló Vöröskereszt munkatársainál. További tájékoztatás: criticalmass.hu
A Francia Intézetben április a Környezetvédelem Hónapja. Az Intézet és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szervezésében négy egynapos konferenciára kerül sor. Április 2-án Földünk és tiszta vizünk, április 9-én Éghajlatváltozás: mi tehetünk róla!, április 16-án Ökoépítészet - Energiatakarékosság, április 23-án A zöld kormányzás: energia, éghajlatváltozás és az önkormányzatok címmel. További felvilágostás: http://www.kvvm.hu
Forrás: greenfo.hu



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.