kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
STOP SZMOG!

AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN A LEVEGŐ MUNKACSOPORT A STOP SZMOG! KAMPÁNY KERETÉBEN MÁS SZERVEZETEKKEL ÖSSZEFOGVA MÉG NAGYOBB ERŐVEL KÜZDÖTT A LEVEGŐSZENNYEZÉS ELLEN.

Januárban a Greenpeace-szel és a Magyar Kerékpáros Klubbal a Heim Pál Gyermekkórház előtti sajtótájékoztatón hívtuk fel arra a figyelmet, hogy egyre több gyermek betegszik meg a légszennyezés következtében, közülük sokan életre szóló egészségkárosodást szenvednek. Válaszként a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményt adott ki arról, hogy 2008-ban alacsonyabb küszöbértéket vezetnek be a legveszélyesebb szennyezőanyagra, a szálló porra.
Február közepén mintegy ezer ember gyalogolt a síneken az Astoria és a Deák tér között tisztább levegőért. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesnek petíciót adtunk át, melyben a hiteles tájékoztatást, előnyt a tömegközlekedésnek, a dugódíj bevezetését, a teherautó-forgalom csökkentését, kerékpár- és gyalogosbarát várost, valamint több zöldfelületet követeltünk.

Öt nap múlva a fővárosban már a 35. alkalommal haladta meg az egészségügyi határértéket a levegő szennyezettsége. A hatályos jogszabályok szerint ebben az esetben a Fővárosi Önkormányzatnak intézkednie kellett volna. Ehelyett azonban a Levegő Munkacsoportot vádolta meg azzal, hogy ijesztegeti a fővárosi lakosokat. Egyúttal leszögezte: nem tehet semmit, döntési jogkörrel ebben a kérdésben a környezeti tárca rendelkezik. A környezetvédelmi és az önkormányzati törvény szerint azonban az önkormányzatoknak nemcsak lehetősége, hanem kötelessége is a szükséges intézkedések meghozatala.
A Trendhecc Urbánus Design Művészeti Fesztiválon grafikákkal, fotókkal, graffitikkel és újszerű látványelemekkel bemutatkozó fiatal művészek mellett ebben az évben a Levegő Munkacsoport is önálló kiállítással és programmal szerepelt.

A Castro Bistroban kiállított fényképek az elmúlt évtizedekben Tatabányán készültek: az azóta már lebontott cementgyárban, az akkor még működő bányákban és a részben bezárt erőműben. Az alkotók: Benkő Imre, Szilágyi Lenke, Tarjáni Antal és Szamódy Zsolt. A fotókiállítás megnyitóján Lukács András a közlekedés okozta légszennyezésről beszélt a közönségnek.
A fesztivál záró programján "füstös francia esten" találhatták magukat azok, akik a Castróba látogattak. A hangulatot tangóharmonika szolgáltatta, a beszélgetést a Greenpeace Magyarország és a Levegő Munkacsoport vezette.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.