kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
VÁROSZÖLDÍTŐ ÜNNEP A GÖDÖRBEN

A Levegő Munkacsoport, a Lélegzet Alapítvány és a Magyar Közlekedési Klub május 25-én családi napot rendezett a Budapesten, az V. kerületi Erzsébet téri Gödörben és környékén. Kiállítások, kalandvár, hagyományőrző vásári komédia, gyerekfoglalkozások, növényvásár várta az érdeklődőket.
Egy hét négyzetméteres befüvesített területtel kívántuk felhívni a figyelmet arra, hogy ne csak parkolókat írjanak elő új lakások építésénél, hanem hozzanak létre minden épülő lakáshoz 7 négyzetméter játszóteret is a környéken. Azt szeretnénk, ha az építési előírásokat módosítanák, és az új lakónegyedekben a gyerekekre is gondolnának, miközben folyik a fővárosban a játszóterek EU-konform átalakítása.

A civil szervezet családi napján sokan vettek részt. Délután, beszélgetés keretében Raab József építészmérnök ismertette a Városháza előtt felszabadult terület rehabilitációjával kapcsolatos vitaindító koncepcióját.
A Zöld Levél Program támogatásának köszönhetően Molnár Mária növényekből készült ékszereit és képeit állította ki. Korai Zsolt egy nálunk még kevéssé ismert új műfajt, a Land Artot mutatta be. Egy egész szobát és balkont rendezett be növényekkel a Mohány és Páfra Bt. A SZIKE környezetvédő civil szervezet komposzt sátorral és oktatóprogrammal vett részt a programon. A Független Ökológiai Központ plakátjain a Zöldülő Macskakő Programmal ismerkedhettek a látogatók. Velük működik együtt a Gang-Gong önkéntes városzöldítő csapat. A Főkert Zrt. növényültetési és tanácsadási programmal jött. Két plakáttal vett részt a Zöldtető Építő Szövetség. Simon István kertész vállalkozó saját készítésű tablóján mutatta be a Bajcsy-Zsilinszky út 20. alatti társasház belső udvarának felújítását. Gyógy- és fűszernövény, valamint egynyári virágok kedvezményes árusítása mellett különféle gyerekfoglalkozások voltak, amelyeken a gödöllői Szent István Egyetem Tessedik Sámuel ösztöndíjas hallgatói segédkeztek.
Nagy sikere volt a három meghívott együttesnek. A Bergengócia kalandvár lelkes csapata egész nap várta a gyerekeket mindenféle, fantáziát és ügyességet egyaránt előcsalogató játékudvarával. A kajárpéci vízirevű hagyományőrző vásári komédiája alatt megtelt érdeklődőkkel a Gödör feletti füves terület, majd a Kaláka együttes zenélt kicsiknek, nagyoknak.

Varga Rita


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.