kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
HÍREK A RÁBÁRÓL

A Lélegzet Alapítvány és a Levegő Munkacsoport a Demján Sándor Jótékonysági Alapítvány támogatásával 2007 júniusában kapcsolódott be a Rába szennyezése elleni küzdelembe. Ekkor a Rába folyó már hat éve habzott, és reménytelennek látszott, hogy a helyzete rövid időn belül rendeződjön. A folyó szennyezése óta ötödére csökkent a Rábából kifogott halak mennyisége, és jelentős veszélybe kerültek Szentgotthárd és a térség turisztikai tervei.
A Levegő Munkacsoport a Pro Natura St. Gotthard civil szerveződéssel és a Reflex Környezetvédő Egyesülettel szoros együttműködésben helyszíni méréseket végzett, áttekintette a Rába vízminőségi, mások által korábban mért adatait, valamint a Vas megyei (magyar szakasz) habzás vizsgálati eredményeit. A szennyezést két stájerországi és egy burgenlandi bőrgyár okozza, és ugyancsak a Rábát terheli a fürstenfeldi geotermális hőerőműből a Lapincsba, majd onnan a Rábába kerülő sószennyezés. A civilekkel egy időben Fodor Gábor akkori környezetvédelmi miniszter is megkezdte a diplomáciai tárgyalásokat a folyó érdekében.

A Josef Pröll osztrák szövetségi miniszterrel kötött megállapodás alapján létrehozott osztrák-magyar Rába Akciócsoport munkájának célja, hogy konkrét jogi-műszaki javaslatok szülessenek a Rába szennyezésének megszüntetésére. Amikor januárban ismét jelentős habzást észleltek a folyón, az akciócsoport összehívta az osztrák-magyar határvízi bizottságot, hogy magyarázatot kapjon az újbóli habzásra és sürgős hivatalos tájékoztatást kért az osztrák környezetvédelmi minisztertől. A civilek ezután márciusban a Rába csúcstalálkozón egyeztettek a stájerországi Gleisdorfban.
A Boxmark bőrgyár képviselője elmondta, hogy a megállapodásoknak megfelelően halad az újabb szűrőrendszer kiépítése, amelyet feldbachi gyárukban még az idén beüzemelnek.

A Rába szennyezése mellett jelentős környezeti károkkal fenyeget Szentgotthárd közelében, az osztrák oldalon tervezett hulladékégető, amelynek feltételezhetően az országhatáron átterjedő környezeti hatásai lesznek. A tervezett hulladékhasznosító megvalósításával a határmenti terület, így többek között a Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park területének környezeti terheltsége megnőne. Ezért a Levegő Munkacsoport a helyi civil szervezetekkel összefogva több akciót is szervezett az égetőmű megépítése ellen, valamint bekapcsolódott a hulladékégető üzem környezeti hatásvizsgálati eljárásba.
A tartományfőnök kerékpáros körútja
Hans Niessl, Burgenland tartományfőnöke vasárnap kezdte meg a választási kampány részének tekinthető kerékpáros körútját. A tartományfőnök ilyen módon kíván találkozni a burgenlandi emberekkel és azok problémáit, gondjait, javaslatait megismerni.
Ez adta az ötletet a Pro Natura St.Gotthard (PRONAS) civil egyesületnek, ha már a közelben jár a tartományfőnök, személyesen mondják el a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégetővel kapcsolatos aggályaikat.
Hasonlóan gondolkodtak az égetőt ellenző osztrák civilek is, ők több tiltakozó transzparenst és táblát helyeztek ki az útvonal mellett.
A PRONAS aktivistái Mogersdorfban csatlakoztak a kerékpáros karavánhoz. A wallendorfi zárórendezvényen Woki Zoltán, a PRONAS elnöke és Pénzes Tibor vezetõségi tag körülbelül 10 percen keresztül tudott beszélgetni a tartományfőnökkel. Hiába sorolták fel a legfőbb érveket, úgy mint: három nemzeti park közelsége, a bioturizmus veszélyeztetése, a várható forgalom és a finompor koncentrációjának növekedése..., Hans Niessl véleménye szerint ezek nem szakmai érvek. Ez azért is furcsa, mert a hulladékégetőt elutasítja – többek között – a magyar köztársasági elnök, miniszterelnök, Országgyűlés, környezetvédelmi miniszter, ők pedig nem szoktak szakmai szempontok nélkül dönteni. Válaszában Hans Niessl a korábban a beruházó által hangoztatott ellenérveket sorolta fel, például azt, hogy Bécsben is van hulladékégető, a szemét nagy része vasúton érkezne, szinte nulla lesz a kibocsátott káros anyag. Mivel érezhetőõ volt, hogy az energikusan, esetenként ingerülten válaszoló tartományfőnököt nem lehet meggyőzni, a PRONAS a közeljövőõben elkészülő szakvéleményezési állásfoglalás tanulmányozásával és az azzal szemben emelhető kifogások lehetőõségével zárta le a vitát.

Pro Natura St.Gotthard – 2008. 07. 13.

Varga Rita


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.