kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Hogy áll a környezetvédelem Budaörsön?

Budaörs vonzó hely az emberek számára. Kívül esik a nagyváros forgalmán. Bár az M1-M7-es autópálya zúgása bizonyos területeken zavarja a lakosság nyugalmát, úgyszintén a házak fölött időnként körző sportrepülőgépek, ennek ellenére elmondhatjuk, hogy viszonylag csendes városka. A gyakori nyugati szél tisztán tartja a levegőjét. A Budai-hegység sziklás ormai egyéni szépséget kölcsönöznek neki, az erdők, a zártkertek fái pedig hozzájárulnak a levegő tisztulásához. Ezeken a hegyeken olyan védett virágok is megtalálhatók, mint a fekete kökörcsin, leánykökörcsin, tavaszi hérics, amelyeket csak kevés helyen lelhetünk fel. Tavasszal gyönyörködhetünk páratlan szépségükben. A Budai-hegység kikapcsolódást nyújthat a város lakói számára. Sokan élnek is ezzel, és rendszeresen tesznek rövidebb-hosszabb sétákat a környéken.
Természetesen a kedvező adottságok, a környék szépségei sok embert csábítanak ide. Sokan keresnek itt lakást, telket. Az ingatlanok ára magas.
Az önkormányzatnak nyilván elsőrendű feladata, hogy megőrizze a kisváros vonzóerejét. Továbbra is biztosítania kell a viszonylagos nyugalmat, a csendet, a jó közbiztonságot. Óvnia kell a természeti kincseket, a szép környezetet, hiszen ez is a város polgárainak, illetve mindnyájunknak értéke.
Sajnos, egyre sűrűbben tapasztaljuk, hogy nem ez történik. Mesélhetnénk a hegyek tövében éktelenkedő szemétkupacokról, amelyek éveken keresztül növekednek, anélkül, hogy valaki is tenne valamit azért, hogy eltűnjenek. Mesélhetnénk jó állapotban levő régi házakról, amelyek összedűlnek csak azért, mert a csatornázás hiányában a hegyoldalon lefolyó víz üregeket mos az épületek alá. Ezekre mondhatná (és mondja is) az önkormányzati képviselő, hogy sajnos, kevés a pénz, nem juthat mindenre annyi, amennyit szeretnénk rászánni.
Más a helyzet az önként vállalt terhekkel, amelyeket az esetleges későbbi haszon miatt vállal az önkormányzat.
A budaörsi repülőtér hasznosítására (értsd: forgalmának növelésére) alakuló társaság Budaörs városától kezdetnek 1 millió 800 ezer forint támogatást kért. Az önkormányzat arra hajlik, hogy ennél nagyobb támogatást nyújtson, remélve, hogy így a haszonból is nagyobb mértékben részesülhetne.
Kérdem én: miért kell támogatnia az önkormányzatnak egy olyan befektetést, amely a város polgárainak nem hasznára, hanem kifejezetten kárára lesz? Sőt: miért nem lép fel ellene? Miért nem olyan befektetésekkel igyekszik pénzhez jutni, amelyek a lakosság számára is előnyösek?
Hasonló gondot jelent az Út-hegy déli lejtőjének beépítése. Pillanatnyilag zártkertek, gyümölcsösök borítják a várost északról határoló hegyoldalt. A lejtőn épülő házak elcsúfítanák a panorámát, eltávolítanák a lakóteleptől a zöldövezetet, és megnövelnék az autóforgalmat a hegyoldalon a Budai Tájvédelmi körzet közvetlen szomszédságában, valamint a gyalogos forgalmat magában a tájvédelmi körzetben. Ez veszélyeztetné a védett virágfajokat és a környék állatvilágát.
A pillanatnyi pénzzavar enyhítésére nem szabad feláldozni olyan értékeket, mint a csend, a természeti kincsek. Még napjainkban sem igazán értjük, hogy milyen értékesek ezek. De a kereslet-kínálat törvénye ezekre is vonatkozik, és hamarosan a legfontosabb értékmérők egyike lesz, hogy egy-egy ingatlan, telek csendes helyen van-e, van-e fű-fa a közelében. És akkor azok lesznek a gazdag, a lakosság bizalmát élvező önkormányzatok, amelyek ezekre az értékekre ügyeltek.
Vajon milyen lesz a budaörsi?

Mikola Klára


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.