kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Kormányprogram az egészségfejlesztésről

A Népjóléti Közlöny különszáma nemrég jelentette meg a hosszútávú egészségfejlesztésről szóló program alapelveit. A teljes anyag elolvasását javasoljuk minden környezetvédőnek. Az alábbiakban a dokumentum bevezető részét, a hosszútávú egészségfejlesztési politika alapelveiről szóló, 1030/1994. (IV.29.) Korm. számú kormányhatározatot közöljük.
A népesség egészségi állapotának javítása, fejlesztése érdekében a Kormány elfogadja a Népegészségügy prioritásai az ezredfordulóig programot (a továbbiakban: Program).
1. A Program szerint az alábbi öt nemzeti célt szükséges megvalósítani:
a) a lakosság mind nagyobb része vallja, hogy az egyik legfőbb emberi érték az egészség, és ezzel egyidejűleg el kell érni, hogy a döntéshozók mind a jogalkotásban, mind a költségvetésben kitüntető jelentőséget tulajdonítsanak a lakosság egészsége javításának,
b) a betegségmentes életéveket legalább 55 évre kell kiterjeszteni,
c) a születéskor várható átlagos élettartamot férfiaknál legalább 67, nőknél legalább 75 évre kell meghosszabbítani,
d) a különösen jó és a különösen rossz szociális körülmények között élő lakosság születéskor várható élettartama nem mutathat 3 évnél nagyobb különbséget,
e) a halálozások száma és az élveszületések száma közötti különbséget jelentősen csökkenteni kell az élveszületések javára.
2. Ennek érdekében:
a) A népesség egészségi állapotát befolyásoló egészséges életmód kialakítása, az oktatás, a tömegkommunikáció és az egészségnevelés, egészségügyi felvilágosítás útján valósuljon meg, amelynek keretében tudatosítani kell a kedvezőtlen táplálkozási szokások, a dohány- és alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód káros hatásait, valamint széles körben ismertetni kall a helyes életmód kialakítását elősegítő módszereket. Ennek érdekében a nemzeti alaptantervben hangsúlyozott szerepet kell biztosítani az egészségneveléssel, felvilágosítással összefüggő feladatokra, az egészségügyi ellátás során pedig a gyógykezelés mellett az ellátás részévé kell tenni a személyreszabott tanácsadó tevékenységet.
b) Az egészségi állapotot másodsorban befolyásoló környezeti tényezők alakítása során figyelemmel kell lenni a lakóhelyi környezet — elsősorban a levegő és a víz — szennyeződéseinek csökkentésére, a munkahelyi ártalmak mérséklésére, továbbá a társadalmi környezet lehetőség szerinti olyan alakítására, amely elősegíti a lakosság egészségének fejlesztését, betegségek megelőzését. Ennek során messzemenően figyelembe kell venni az Európai Unió országaiban kialakult előírásokat.

c) Az egészségügyi ellátás során kiemelt feladatként kell meghatározni a gyermekek és a fiatal felnőttek preventív gondozását. A középkorú népesség körében az egészségi állapot helyreállításának, illetve romlásánek megelőzését a kialakult károsodások időben történő feltárásával kell biztosítani. A társadalom perifériájára sodródott, illetve az időskorú népesség elfogadható egészségi állapotát a gondozási módszerek fejlesztésével kell biztosítani.
d) A leggyakoribb betegségcsoportok, illetve halálokok figyelembevételével ki kell dolgozni elsősorban a keringési betegségek és a daganatos betegségek megelőzésének módszereit, az időben történő feltárásukat, biztosító szűrővizsgálatok rendjét.
3. A kormány kiemelt feladatának tartja, hogy fokozódjon az egészségügy társadalmi megbecsültsége, mely feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a betegségmegelőzésben és a gyógyításban kitűzött célok elérhetők legyenek.
4. A Program végrehajtásáért a népjóléti miniszter a felelős, aki minden év negyedik negyedévében jelentést tesz a Kormánynak a Program előrehaladásáról, melyet elfogadása esetén a Parlamentnek is bemutat.
Egyben a Kormány felkéri:
a) a helyi önkormányzatokat, továbbá a biztosítási önkormányzatokat és végrehajtó szerveiket, hogy hatáskörükben a lehető legnagyobb mértékben segítsék elő a Programban megfogalmazott célok megvalósulását,
b) a tömegtájékoztató szervek vezetőit és munkatársait, hogy vállaljanak részt a Program megismertetésében és az egészségvédelemre, egészségfejlesztésre vonatkozó ismeretek terjesztésében,
c) a társadalmi és érdekképviseleti szerveket és a társadalom minden tagját, hogy a Program célkitűzéseinek megvalósulásában lehetőségük szerint működjenek közre.
A Programot a Népjóléti Közlöny teszi közzé.
5. A Kormány felhatalmazza a népjóléti minisztert, hogy vezetésével alakítsa meg az Országos Népegészségügyi Bizottságot, melynek feladata:
a) a törvénytervezetek véleményezése népegészségügyi szempontból,
b) gazdaságpolitikai intézkedések népegészségügyi hatásainak véleményezése, figyelemmel kísérése,
c) országos népegészségügyi feladatok koordinálása,
d) az éves népegészségügyi jelentés véleményezése.
A Népegészségügyi Bizottság tagjai:
Elnöke: a népjóléti miniszter
Titkára: az országos tisztifőorvos
Tagjai: a belügyminiszter, a földművelésügyi miniszter, a honvédelmi miniszter, az igazságügyminiszter, az ipari és kereskedelmi miniszter, a környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter, a közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter, a munkaügyi miniszter, a művelődési és közoktatási miniszter, a pénzügyminiszter, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, az Országos Testnevelési és Sporthivatal elnöke, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség elnöke, a Környezetvédelmi Főfelügyelőség elnöke, a az Országos Munkabizottsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke, illetve megbízottai.
Egyben a Kormány felkéri a Magyar Orvosi Kamara elnökét, az Egészségbiztosítási Önkormányzat elnökét, a Magyar Rádió elnökét és a Magyar Televizió elnökét, hogy vegyenek részt a Bizottság munkájában.
Felelős: a népjóléti miniszter
Határidő: 1994. december 31.



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.