kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Autómentes Nap és Mobilitási Hét


Európa-szerte szeptember 22-én, hétfőn tartják az autómentes napot, Budapesten 21-én, vasárnap, mert a városvezetés nem értett egyet a hétköznapi forgalom elterelésével az Andrássy útról. Az idén először tematikus az autómentes nap és az azt megelőző Mobilitási Hét.
Egy francia kisvárosból indult kezdeményezés néhány év alatt sikeres nemzetközi környezetvédelmi rendezvénysorozattá növekedett. Már 1998-ban egész Franciaországban megrendezték az Autómentes Napot szeptember 22-én, és 2001-re már ezernél több helyen Európában.

Minőségi változást hozott a tavalyi év: Mobilitási Hét megszervezését vállalta számtalan település, melynek záróeseménye volt csupán az Autómentes Nap. Budapest ugyan nem csatlakozott hivatalosan a résztvevő városokhoz, ellentétben több budapesti kerülettel, de fővárosi rendezvény azért volt. Bár tavaly egész nap zuhogott az eső, ez nem vette el a több mint húsz civil szervezet kedvét. Idén újabb jelentkezőkkel bővülve vesznek részt a rendezvényen az Andrássy úton. Viszont muszáj volt megkötni azt a kompromisszumot – különben semmilyen rendezvény nem lett volna –, hogy Budapesten szeptember 21-én, vasárnap lesz az Autómentes Nap.

Európában ugyanekkor: Újra lesz Európai Mobilitási Hét, amely szeptember 16-án, kedden kezdődik és 22-én, hétfőn az Európai Autómentes Nap rendezvénnyel ér véget.
  • A hét minden napjára legalább egy programot szerveznek.
  • A tavalyi tematikus napok helyett a 2003. évi Európai Mobilitási Hétnek egy horizontális témája lesz, melyet a különböző fenntartható közlekedési ágakkal kapcsolatba hoznak a rendezvények során.
A fő téma az elérhetőség. Ezzel az Európai Mobilitási Hét hozzá kíván járulni a Fogyatékkal Élők Európai Évéhez. Ugyanakkor a társadalom legsebezhetőbb csoportjai számára biztosított elérhetőség és a fenntartható mobilitás javítása mindenki számára javítja az elérhetőséget. A cél az, hogy olyan kellemes várost teremtsünk, amely fenntartható mobilitást biztosít mindenki számára, kielégítve a társadalom különböző csoportjainak eltérő szükségleteit.

Az autómentes naphoz csatlakozók az általuk aláírt karta talusága szerint kiemelten fontosnak tartják az alábbiakat:
  • Az elérhetőség megvalósítása terén a legjobb gyakorlat előmozdítása és fejlesztése.
  • Az elérhetőségi nehézségekben leginkább érintett csoportok – a fogyatékkal élők, gyerekek és az idősek – szükségleteinek tudatosítása a társadalom egészében.
  • Partnerségi kapcsolatok kialakítása és erősítése a helyi érdekeltek között.
  • Közös célt kitűző európai kampány kibontakoztatása.

Hajtman Ágnes


JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.