kapcsolatlélegzetnyi hírlevélgyorskeresés
Loading
Lyon városa parkká alakítja át rakpartját

A 420 ezer lakosú franciaországi város vezetése nagy változtatásokra készül: a város központját átszelő Rhône folyó bal partját 2006-ig 5 kilométer hosszú, 30–50 méter széles parkká alakítják. A jelenlegi parkolók helyére lépő új zöldterület a város két tüdejét, a déli Gerland és az északi Tęte d’Or parkot fogja összekötni.
A tavalyi „Paris Plage” akció (melynek keretében nyáron lezárták az autóforgalom elől a párizsi rakpartot, és tengerparti hangulatú sétányt alakítottak ki) sikerén felbuzdulva kezdtek neki Lyonban is egy hasonló, de jóval nagyobb léptékű program kidolgozásának. A rakparton sétáló, sport- és szabadidős területeket hoznak létre, az új park fesztiváloknak és más rendezvényeknek is otthont fog adni. A megvalósítási tervekre pályázatot írtak ki. Az idén januárban nyilvánosságra hozott nyertes terv egy kissé csalódást keltett, mivel a bírálatok szerint nem volt elég bátor és túl kevés zöldfelületet irányozott elő. Az eredeti elképzelések szerint három sáv – egy gyalogos, egy kerékpáros és egy görkorcsolyás – uralná a rakpartot, ami mellett mintegy tíz magasabb kilátóhelyen kávézókat, valamint kulturális és sportlétesítményeket alakítanának ki. A bírálatok nyomán, a lakosság és a városvezetés véleményét, ötleteit figyelembe véve többek között csökkentették a kövezett felület méretét és „fellazították” a sávok merev vonalvezetését.
A 20 millió euróba kerülő terv célja, hogy „összebékítse Lyont a folyóival”. Az utóbbi évek során ugyanis a város szörnyű parkolókká alakította a Rhône és a Saône partját. A rakpartok átalakítása, emberibbé varázsolása az összes polgármesterjelölt programjában szerepelt a 2001-es választások idején.
A megvalósítás előtt álló legnagyobb nehézség a parkolókat naponta használó 1600 autó elhelyezése. A városvezetés, a zöldek egy részének tiltakozása ellenére megszavazta, hogy két új mélygarázs létesítésével oldják meg a problémát.
A folyóparton 2004-ben kezdődnek a munkálatok. Addig is vasárnaponként kitiltják az autósokat a rakpartról, és városlakók ezrei veszik birtokba a területet.
(Fordította: Bajomi Bálint
Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek.phtml?id=5390)



JELES NAPOK
 Augusztus 01.
   A szoptatás világnapja
 Augusztus 09.
   Állatkertek napja
 Augusztus 09.
   A bennszülött népek világnapja
 Augusztus 20.
   1989-ben e napon gyilkolták meg elefántcsont-csempészek George Adamsont, Joy Adamson munkatársát és férjét
 Augusztus 06.
   Hirosima-Nagaszaki emléknap
 
© Leveg? Munkacsoport 1991-2006. — Villámposta: szerkeszto@lelegzet.hu
A Lélegzetben megjelent írások és képek egyeztetés után, a forrás és a szerző feltüntetésével közölhet?k más kiadványokban.